HULP DIE AANKOMT

 

 

Grote dankbaarheid / Stop toezeggingen

ivm de grote stroom aan reacties op onze vraag om schoolmeubilair, zijn wij ruim voorzien in de benodigde middelen. We hebben zelfs meer dan we ons hadden kunnen voorstellen. Bedankt voor uw hulp en de vele reacties om ons te steunen, vanuit het hele land.

 

 

RENOVATIE PROJECT BASISSCHOOL IN VELIGOT (Tepelenë)

 

---BEDANKBRIEF ONTVANGEN OP 30 MAART 2014 VAN EEN LEERKRACHT UIT ALBANIE

 

halo, I am someone from albania, a teacher in the village of Veliqot, 3 days ago there was a cermony to inagurate the school that your mission has reconstructed and I want to say THANK YOU SO MUCH  in the name of my colleagues and students for helping us.

i am a believer and a member of the church and I know that this good job was done in the name of Lord Jesus christ as Kejsi and Jasper proclaimed.

If you want more details obout this work ask me and i will let you know.

 

 

 

Werkgroep Albanië start renovatie school Veligot en Mezhgoran

 

In oktober 2012 heeft de Werkgroep Albanië een groot brugproject mogen uitvoeren, waarvan de afronding deze zomer plaatsvond dmv het impregneren en verduurzamen van het houtwerk.

Ook nu weer werd door de plaatselijke bevolking de handen uit de mouwen gestoken. De impact van de renovatie is nog dagelijks merkbaar, door de onderlinge eenheid die is ontstaan in de dorpen over de rivier de Vjosë.

Het financiële deel mochten we positief afsluiten, door de aanzienlijke bijdragen van particulieren zoals u, en door kerkgemeenschappen elders in Nederland. Afgelopen zomer heeft de Werkgroep Albanië een transport gebracht naar Tepelenë. 

Daarbij werd een bezoek gebracht aan een basisschool in Veligot, vlakbij Tepelenë, ca 4 km de bergen in. Hier gaan ongeveer 45-55 kinderen naar toe.

 

Daarnaast is een basisschool in Mezhgoran bezocht, ca 15 km van Tepelenë, richting Këlcyrë, hoog in de bergen. Ca 20 kinderen bezoeken deze school in  2 combinatie klassen..

 

Bij de rondleiding vroeg ik aan de begeleider óf dit wel een school was!  Zulk armzalig meubilair, het leek wel brandhout. Kapotte ramen en deuren, die met planken en doeken waren dicht gemaakt. Geen kachel in elk vertrek, maar midden in de centrale hal een potkachel. Kapotte wc’s en wasbakken.

Op de vraag hoe hier in de winter les wordt gegeven, was het antwoord: “Ze zitten met de jas aan en als het te koud is gaan ze naar huis, dan is er helaas maar geen les ”.

 

Thuisgekomen zijn er plannen ontstaan om dit project op te pakken.

Op de gemeentedag van wijk midden jl. zijn al wat flyers uitgedeeld om eea onder uw aandacht te brengen.

De voorlopige raming van de kosten voor de renovatie is ca. € 11500 voor Veliqot en € 4500 voor Mezhgoran

 

Het meubilair zal vanuit Nederland daar naar toe gebracht worden. Op dit moment hebben we echter zowel te weinig financiële middelen als ook schoolmeubilair, zoals tafeltjes en stoelen en bureaus.

Indien er mensen zijn die via eigen contacten aan meubilair kunnen komen, of een adres weten, dan graag bellen of mailen naar de Werkgroep Albanië Het gaat om ca 60 setjes en 6 bureaus.

Wij willen langs deze weg een dringend beroep doen op uw steun, om ook deze kinderen een fatsoenlijk onderdak te geven voor het volgen van onderwijs.

 

Verdere informatie zal op de website van de Werkgroep Albanië worden geplaatst en ook de vorderingen

 

Namens de Stichting Werkgroep Albanië Vriezenveen

 

H. de Lange 

 

 

Mezhgoran voor de dakrenovatie

 

MEZHGORAN TIJDENS DE RENOVATIE

 

 

 november 2013

 

Beschrijving project:

Net buiten Tepelena aan de overkant van de rivier op een afstand van 9 a 10 km ligt een dorpje Mezhgoran, hoog in de bergen, waar het dak van de school gedeeltelijk is ingestort en het andere deel staat op instorten. Bij regenval is er bijna geen droog plekje te vinden om ongestoord les te kunnen geven en les te ontvangen.

Ramen en deuren zijn onlangs door een onderwijzer privé gerepareerd.

Een complete dakvernieuwing (15 x5 meter) gaat aller draagkracht te boven.

Ook de ‘Komuna Tepelena’ die van staatswege weliswaar verantwoordelijk is voor onderhoud van de schoolgebouwtjes in de dorpen, heeft geen fondsen.

 

Mezhgoran.

In het dorpje wonen momenteel een kleine 30 families, waarvan meerdere met schoolgaande kinderen.

Door de crisis in Griekenland komen er steeds meer families terug. Afgelopen jaar 4 families met kinderen. Zij zien het dus zitten om terug te komen in hun eigen vaderland.

Momenteel zitten er 12 á 15 kinderen op school in verschillende klassen. Komende jaren wordt er een groei in aantal verwacht.

Veel familieleden van de dorpelingen wonen ook in Tepelena.

Vandaar dat de noodkreet bij ons gehoord werd.

 

 

Uitvoering:

Het is een kop-staart project. De onkosten bestaan alleen uit aanschaf van het basismateriaal.Daarbij moet gerekend worden op extra transport kosten, vanwege de moeilijk begaanbare weg.

 

De leraar voert zelf met de dorpelingen het werk uit.

Daar ze zelf zeer gebaat zijn bij het verwezenlijken van het project is er de volle medewerking van de dorpelingen zelf. Het nú met leien bedekte dak zal uitgevoerd worden met hedendaagse dakpannen.

 

Kosten:

Van het ‘drejtoria arsimore’ de onderwijsverantwoordelijke overheidsinstantie, samen met de ‘Komuna Tepelena’ kregen we de aanvraag en het uitgewerkte project.

Het materiaal is begroot op 4800,- euro

Met daarin kosten ‘onvoorzien’ van 300,- euro

 

Doel:

Het ultieme doel van het project is uitbreiding en naamsbekendheid van de kerk in Tepelena, en de mensen laten zien wat praktische naastenliefde inhoud

Naast de taak van woordverkondiging is hier een stukje diaconale taak die we kunnen volvoeren.

Het uitvoeren van het project zal heel veel goodwill en naamsbekendheid voor de kerk onder de mensen daar, maar ook in Tepelene geven.

Ook  zal hierdoor de lokale overheid gestimuleerd worden, zichzelf actief in te zetten voor verbetering van de leef- en woonomstandigheden.