HULP DIE AANKOMT

 

WATER HALEN NOG STEEDS NODIG

 

In de tijd dat Albanië zwaar communistisch was en geheel voor de buitenwereld was afgesloten, had de partij er in ieder geval voor gezorgd dat er zelfs in de meest afgelegen dorpjes elektriciteit voorhanden was. Er was weliswaar geen verdere luxe aanwezig en soms ook te weinig eten, maar stroom was er in ieder geval. Wat ook ontbrak in de wat afgelegen dorpen, was stromend water. Mensen moesten heel wat kilometers afleggen om een emmer of kan water te halen bij een bron of een rivier. Op sommige plaatsen is het nog steeds zo. Dit jonge kereltje draagt zijn steentje bij. In plastic cans waar eerst plantaardige olie zat, gaat hij nu water halen om zijn ouders te helpen in het huishouden

.

OUDEREN KWETSBAAR IN Barbullush, Noord-Albanie

In het dorp Barbullush, één van de veertien dorpen van gemeente Bushat in Albanië, leven 150 ouderen onder extreem slechte omstandigheden.

 

Projectbeschrijving

In het dorp Barbullush, één van de veertien dorpen van de gemeente Bushat, leven 150 ouderen onder extreem slechte omstandigheden. Opvang is er niet. Voor dertig van deze mensen is de nood zo hoog dat zij zo snel mogelijk opgevangen moeten worden in een verzorgingshuis anders overleven zij het niet. MAX Maakt Mogelijk wil samen met de Nederlandse Dick en Helene Wesselingh hier verandering in brengen.

Foto GjystineHila(© MAX)

Eén van die ouderen is Gjystine Hila. Ze is 79 jaar oud en staat er helemaal alleen voor in een verwaarloosd huisje zonder eten of medische hulp. In het krot waar ze woont hangen veel bidprentjes aan de muur. Tijdens de strenge dictatuur onder bewind van Hotsja stond de doodstraf op het bezit van dergelijke prentjes. De communistische tijd heeft diepe sporen achtergelaten.

Albanië is een prachtig land aan de Middellandse Zee. Tegelijkertijd is het één van de armste landen van Europa. Het land is bezig om op te krabbelen uit een diep dal, maar nog steeds leeft een kwart van de bevolking onder de armoedegrens. Omdat Albanië zich nog steeds bevindt in een overgangsfase naar een democratisch georganiseerd bewind, staat het sociale zorgstelsel zoals we die kennen in West-Europa, nog in de kinderschoenen. Sociale voorzieningen voor ouderen zijn er nauwelijks.

Foto huisje albanië(© MAX)

Ouderen leven zwaar onder de armoedegrens in huizen die het woord varkensstal niet waardig zijn. De levensomstandigheden van de ouderen in Albanie blijven uitermate slecht. De overheid is tot op heden niet in staat de volledige zorg voor de ouderen op zich te nemen. Daarnaast zijn er heel veel materialen, die nodig zijn om ouderen te verzorgen, niet te koop in Albanië. Denk aan incontinentie materiaal, rolstoelen, rollatoren, en ziekenhuisbedden. En als het wel te koop is, zijn de prijzen enorm. Dit maakt het erg moeilijk voor de Albanese overheid om goede zorg te bieden. Ook ontbreekt het aan kennis van verplegend personeel en artsen om goede zorg op maat te bieden.De gemeente Bushat erkent alle problemen die er zijn met betrekking tot de ouderen in de gemeente. De gemeente wil haar uiterste best doen om het leven van de ouderen dragelijker te maken en de problemen van de ouderen aan te pakken. Maar dat kan de burgemeester niet alleen.

 

 

REGELMATIG WORDEN REDACTIONELE STUKKEN GEPLAATST IN DE LOKALE WEEKBLADEN, DE KERKBODE VAN DE PKN VRIEZENVEEN EN DE WEBSITE

 

klik hiernaast om te lezen wat er zoal is gebeurd

 

  

Redactieadres:

Henk de lange

 

 

Edi Rama. © afp.

Het parlement van Albanië heeft zijn goedkeuring gegeven aan de coalitieregering van de socialistische premier Edi Rama. Hij heeft beloofd om zijn land dichter bij de Europese Unie te brengen en de slabakkende economie op te krikken.

De regering telt twintig ministers, onder wie zes vrouwen van wie er één minister van Defensie is. Het parlement keurde de regering met 82 stemmen tegen 55 goed. Eén parlementslid onthield zich.

"Het proces van de toetreding tot de EU is een nationaal doel dat een transformatie van de Albanese samenleving zal vergen overeenkomstig de Europese waarden en principes", verklaarde Rama nadien.

De premier, een overtuigd voorstander van Europa, brengt maandag zijn eerste officiële bezoek aan Brussel voor gesprekken met hoge EU-functionarissen. Albanië, dat al twee keer het statuut van kandidaat-lid van de EU geweigerd werd, hoopt de status eind dit jaar te bekomen.

 

 

 

 

 

 Democratische Partij Albanië kiest nieuwe leider

De centrumrechtse Democratische Partij van Albanië heeft de burgemeester van Tirana, Lulzim Basha, tot haar nieuwe leider gekozen. De 39-jarige Basha volgt premier Sali Berisha op, die het partijleiderschap heeft neergelegd na de nederlaag tegen de socialisten in de verkiezingen van 23 juni.

Basha kreeg in de maandag gehouden leiderschapsverkiezing, waarin hij het opnam tegen minister van verkeer Sokol Olldashi, tachtig procent van de stemmen.

  • 23-07-2013 - 18.00
  • 23-07-2013 - 18.00


 

Politieke schietpartij Albanië bij verkiezing

Op de verkiezingsdag in Albanië is zondag een oppositie-activist doodgeschoten en een parlementskandidaat gewond geraakt. Dat meldde de politie.

De overleden man is de 53-jarige Gjon Pjeter Gjoni, een activist van de Socialistische Partij uit de huidige oppositie. Mhill Fufi, een parlementskandidaat van de huidig regerende Democratische Partij van minister-preisdent Sali Berisha, raakte gewond, evenals een andere man buiten een stemlokaal.

Edi Ramer, leider van de Socialistische Partij en tegenstander van Berisha, heeft zijn plannen gewijzigd en gaat nu naar Lac, de plaats in het noordwesten van Albanië waar de schietpartij plaatsvond.

Volgens partijgenoot Iliar Meta valt het incident te wijten aan de politie, die meedoet aan het 'manipuleren van stemmen' en het samenwerken met 'bandieten en criminelen om stemmers op de oppositie te intimideren', zei hij zondag in een persconferentie in Lac. Huidig minister-president Berisha kan niet vertrekken zonder geweld en bloedvergieten, aldus Meta. 'We verdedigen elke stem, dus ik roep iedereen op om te gaan stemmen.'

 

© epa. De Albanese politie onderzoekt de plek waar Gjon Pjeter Gjoni werd doodgeschoten

 

Zittend premier en leider van de Democratische partij Sali Berisha brengt zijn stem uit.

 

23/6

Ruim 3,3 miljoen Albanezen trekken vandaag naar de stembus voor belangrijke parlementsverkiezingen. Die kunnen namelijk bepalen of het land voldoet aan de vraag van de Europese Unie naar meer transparantie. Dat is een voorwaarde voor het land om zich bij de Unie te kunnen aansluiten. Het land vroeg in 2009 het lidmaatschap aan, maar als het land toetredingsonderhandelingen wil opstarten, zullen de verkiezingen vandaag aan internationale standaarden moeten voldoen.

Al tijdens de verkiezingsstrijd hebben beide kampen elkaar wederzijds van manipulatie en fraude beschuldigd. Bovendien is het belangrijkste orgaan voor een democratische verkiezing, de centrale kiescommissie, in een zware crisis verzeild geraakt.

Verwacht wordt dat het een spannende strijd wordt tussen de Democratische Partij van de conservatieve eerste minister Sali Berisha en de linkse oppositie, die geleid wordt door de socialist Edi Rama.

 

 

 

 

Op 12 juni wordt een vracht van 100 m3 geladen

Op woensdag 12 juni hebben enkele vrijwilligers met man en macht gewerkt om de truck uit Albanie te laden. Dit keer veel dozen met  kleren, ca 40 m3. daarnaast tafels en stoelen voor een tehuis en diverse scholen. Er werden ons enkele scootmobiels geschonken door iemand uit Moordrecht. Nette, goed werkende machientjes, die hun bestemming al weer hebben.

 

 

 

2013-5-13-Bedank brief brw-tepelene-albanie.pdf
PDF – 58.3 KB 94 downloads

 

Download een flyer om te verspreiden op uw werk/vereniging/club of bij familie

Brug over de Vjosë naar Beqishtit FLYER DRUKKER.docx
Word – 914.1 KB 121 downloads