HULP DIE AANKOMT

oliebollen verkoop voor voedselpakketten

Op 31 december heeft de Werkgroep Albanië Vriezenveen weer haar traditionele verkoop gehouden van de ambachtelijke oliebollen en appelflappen. Deze verkoop heeft al jaren plaats naast Expert Berkhof in Vroomshoop.

Dit jaar was de opbrengst voor de voedselpakkettenaktie . In februari hoopt de werkgroep te vertrekken naar Albanië om daar de voedselpakketten uit te delen, als ook de pakketten met groentenzaden. De opbrengst was boven verwachting, zodat er ook geld over is om de resterende kosten van de brug te te betalen.

Wij danken iedereen die hier aan heeft bijgedragen.

 

 

 

 

HIER WORDT DE AKTIE "BRUGGENBOUWERS" GEPROMOOT

MET FLYERS EN DIAPRESENTATIE

 

 

DABAR campingevangelisatie steunt Werkgroep Albanie

Afgelopen zomer hebben diverse teams van jongelui activiteiten gehouden op de camping 'Het Berkenven' in Vriezenveen. Tijdens de zondagse bijeenkomsten was de collecte die werd gehouden bestemd voor de bruggenaktie van de Werkgroep Albanie. zaterdag 13 oktober werd een symbolische cheque door de organisatie van DABAR overhandigd aan de voorzitter van de Werkgroep Albanie Dhr. Kees Dasselaar.

 

 

Werkgroep Albanië bouwt een brug over de Vjosë

 

14 oktober begint onze reis naar Albanië voor het repareren van de brug over de Vjosa in Tepelenë. Het hele jaar is hier volop aktie voor gevoerd. Met flyers, advertenties en powerpoint is hier ruime bekendheid aan gegeven. Dat blijkt ook wel uit de grote respons aan giften die door u zijn gegeven. Wij zijn zeer dankbaar voor het grote bedrag wat al door u en anderen buiten Vriezenveen in grote en kleine bedragen bij elkaar is gebracht. Hierdoor konden wij al een start gaan maken. Dit is ook wel nodig gebleken, want oktober is normaal een regenmaand in Albanië. Omdat nog een deel van de kosten niet gedekt zijn, hopen wij dat, ieder die de foto’s ziet op de website, en dit stukje leest, alsnog dit belangrijke werk wil ondersteunen.

Als we dinsdag aankomen in Tepelenë, is het hout al afgeleverd bij het tehuis ‘Dora E Ngrothe’. Het regent pijpenstelen.

Als we de volgende ochtend beginnen met de voorbereiding van het boren van gaten in de balken en de planken, is het volop zonnig en warm. Dit mooie weer blijft zolang we bezig zijn met het leggen van de constructie…

Na drie dagen boren, zagen en schilderen beginnen we op zaterdag 20 oktober, vroeg in de ochtend met het eerste transport naar de andere kant van de rivier. Een rit van ruim drie kwartier over een zeer slechte weg. Elke morgen rijden we naar de andere kant van de brug, totdat de regen op 27 oktober de weg onbegaanbaar maakt. Dan lopen we vanaf de kant van Tepelenë langs een voetpad naar beneden met gereedschap op de nek.

Omdat al een deel van het oude hout weg is, kan meteen begonnen worden met het leggen van de balken. We zijn zo enthousiast aan het leggen en schroeven dat het voor het donker lukt om 45 meter klaar te hebben.

In totaal 6 dagen werken we aan het loopdek van de brug die totaal 250 meter lang is, maar voor 234 meter uit hout bestaat. Al die dagen lijkt het volop zomer.

De bevolking van Beçishst, Fermë en Dammës helpen elke dag mee met het sjouwen, schroeven en zagen. Elke ochtend starten we om 7.00 uur bij de brug en werken door tot het om ca. 17.30 donker wordt. Maar na drie dagen zijn we zo moe, dat we de werkdag en de gelegde meters, wat inkorten.

De nationale TV zenders kregen ook lucht van deze klus en zijn op twee dagen wezen filmen en interviewen. Top Channel zond hiervan een verslag uit op de Albanese televisie.

De bevolking, die dagelijks gebruik moet maken van de overgang, is zeer dankbaar voor wat hier gebeurd. Zo was er een blinde man, die voor het eerst in twee jaar zelf, met zijn vrouw, weer lopend naar de overkant kon. Omdat de olijven oogst begonnen was, sjouwen de mensen met grote zakken over het slechte houtwerk. De helft van de brug was zelfs al helemaal niet meer begaanbaar, waardoor halverwege met een geïmproviseerd trapje op de brug geklommen werd.

In eerste instantie geloofden de inwoners tot de laatste dag niet dat de Hollanders zich aan hun woord zouden houden. De hele zomer had men aan Jasper Otte gevraagd wanneer het nu eens zou gaan gebeuren, want het regen seizoen kwam eraan en dan kon er niet gewerkt worden. Want als het regent, regent het hard. Zaterdag en zondag viel er bv.15 centimeter. !

Op maandag was het gelukkig alleen nog wat buiig en konden we de laatste planken nog goed gaan vastmaken, waar we vrijdag in het donker waren gestopt. Ook werd een losgeraakte kabel, voor de zijwaartse stabiliteit, gerepareerd.

Dinsdag werden balkjes aan de zijkant gemaakt. Dit is voor de bescherming van de muilezels, zodat ze bij het uitglijden niet met de poten in het gaas vast komen te zitten. Voor de bescherming van de brug, tegen de hoefijzers van de ezels, hebben we nog rubbermatten nodig.

Na veel dankbetuigingen van de plaatselijke bevolking zijn we op 2 november aan de thuisreis begonnen.

Wij zijn veel dank verschuldigd aan Jasper Otte, een evangelist voor de ZGG, die een groot deel van de voorbereiding van de materialen en gesprekken voor het motiveren van de bewoners heeft geregeld. Ook zijn hulp op de brug was van grote waarde ivm zijn kennis van de taal en zijn niet te bedwingen inzet.

Terugkijken op wat er is gerealiseerd, hebben wij zeer zeker de zegen van de Heer ervaren.

 

Voor foto’s en een dagboek verwijs ik naar de website

www.werkgroepalbanie.jouwweb.nl

 

De Bruggenbouwers

Kees Dasselaar en Henk de Lange

 

 

100 M3 AAN GOEDEREN GELADEN

Op 12 september is de vrachtwagen geladen . Om 8.00 uur zijn we begonnen te laden. Met 6 man werd stevig doorgepakt en om 16.00 uur was er 100m3 verstouwd. Eerst werd gedacht dat we flink wat goederen niet konden laden, maar toen bleek de trucker uit Albanië een oplegger van 100 m3 bij zich te hebben. Alles is meegegaan, tot de laatste rolstoel toe. Ook het weer was een grote meevaller. Er was regen voorspelt, maar de hele dag was het lekker weer met zon en een temperatuur van 15 graden. Vele schoolmeubels, ca 120 sets en incontinentie ca. 6 m3, daarnaast vele dozen met kleding en schoolspullen, rolstoelen, matrassen en dekens werden door vaardige vrijwilligers zorgvuldig in de truck gepuzzeld.

 

 

Het is bijna zover: De Bruggenbouw begint half oktober

Na maanden van voorbereiding en diverse inzamelaktie's in heel Nederland, is het bijna zover. Half oktober staat het vertrek gepland van de BRUGGENBOUWERS. Voor de goede orde moet hier wel even vermeld worden dat in Albanië een ploeg van 12 lokale mensen klaar staat om de sloop- en assemblage voor hun rekening te nemen.

Onze dank gaat uit naar al die vrijwilligers en commissies in den lande die zich voor dit project hebben ingezet en nog inzetten, want we zijn er nog niet. Het hout is inmiddels aangekocht in Albanië en wordt naar Tepelenë getransporteerd. De onderhandelingen over het ijzerwerk lopen nog.

Op 7 september werd bekend dat er een vrachtwagen uit Albanië komt om de grote partij schoolmeubelen, kleding en incontinentie op te halen. Als alles goed verloopt wordt hij op 11 september verwacht en geladen. Dat werd tijd, want de opslagloods puilt uit. Dit is mede veroorzaakt door de keuze om een vracht minder te versturen ivm de inzamelaktie voor de brug.

 

 

AKTIE BRUGGENBOUWERS

 

In Tepelenë ligt een voetgangers brug die bestemd is voor de bewoners en bezoekers aan de andere kant van de rivier de Vjosë. Dagelijks passeren vele tientallen mensen, en soms ook ezels, deze brug.

De brug over de Vjosë is van dermate slechte kwaliteit, dat het voor de bewoners een huzarenstukje wordt om aan de andere zijde van de rivier te komen. Om een andere brug, verderop, die ook geschikt is voor auto’s, over te steken, zal een omweg van 24 kilometer gemaakt moeten worden. Voor de overwegend op de benenwagen aangewezen bevolking is dat geen doen.  Al jarenlang neemt de kwaliteit van de brug af, hierdoor gebeuren er elke keer weer ongelukken en valpartijen.

Deze brug is een  belangrijke verbinding voor de leerlingen van de middelbare school, voor het bezoek aan en van de dokter en om bij de bushalte te komen voor een busreis naar Mermalija en Gjirokaster.

Een verbinding van levensbelang voor de bergdorpen Beçisht, Mezhgoran en Dragot.

De bevolking van Tepelenë en  de bergdorpen Beçisht, Mezhgoran en Dragot hebben niet voldoende draagkracht om de kosten van herstel voor hun rekening te nemen.

Door de crisis in Griekenland zijn duizenden Albanezen werkloos geworden en keren terug naar Albanië. Dit is funest voor een land waar al zo veel mensen onder de armoede grens leven.

 Wij als Werkgroep Albanië willen de krachten bundelen om herstel van de brug als project op te zetten. Dan zouden we geweldig veel goodwill kunnen kweken in de stad en bij de mensen uit Beçisht ,Mezhgoran en Dragot en uiteraard Tepelenë.

Het zou om een voorlopige geschat bedrag van €15.000 euro gaan. Hierdoor zou een onuitwisbaar geschenk ontstaan.

De materialen worden aangeschaft in Nederland. Op dit moment lopen er onderhandelingen met een vrachtwagen vloeren bedrijf voor aanschaf van materiaal . Er is voor de brug, die 250 meter lang is en 2.50 meter breed nogal wat materiaal nodig. Langsprofielen en loopplanken voor 650 vierkante meter.

Om een indruk te geven van de staat van de brug, zijn foto’s bijgevoegd.

 

Om dit alles te kunnen bekostigen, is een actie opgezet om bedrijven te benaderen voor sponsoring dmv materiaal tegen kostprijs (of lager), en vervoer .

Dit jaar zal het aantal transporten teruggebracht worden, om de ontvangen giften voor dit doel te gebruiken. 

Daarnaast worden  kerkelijke en maatschappelijke organisaties en verenigingen benaderd, die een inzamelactie gaan houden om geld bijeen te brengen.

Tevens wordt  de opbrengst van de scholenactie hier aan toegevoegd, die op dit moment nog loopt.

 

Wij willen u dan ook vragen om hieraan medewerking te willen verlenen.

Giften of opbrengsten van actie’s kunt u overmaken op  GIRO : 90 68 574

 

 

 

Namens de Werkgroep Albanië Vriezenveen

www.werkgroepalbanie.jouwweb.nl

werkgroepalbanie@gmail.com

 

 

Kees Dasselaar

 

                  

 

 

 

         

 

 

WERKGROEP LEGT CONTACT IN DÜRRES

op vrijdag 10 februari zijn we als werkgroep naar het opvangtehuis in Dürres geweest. We hebben het geld wat verdient was met de oliebollenverkoop en de kerstmarkt ,gebruikt voor de aanschaf van een industriele keuken voor het tehuis van de stichting 'Today for de future' . Als dank werd een brief naar ons opgstuurd, die we hieronder afdrukken.

Ook is een scootmobiel bezorgd bij een gehandicapt meisje,Elsa, in Mermalija een plaats ca 12 km van Tepelene

Zie foto's reis februari 2012-->

 

 

 

 

 

 

   Terug naar Nieuws 2011

COMMUNITY CENTRE “TODAY FOR THE FUTURE”

QENDRA KOMUNITARE “SOT PER TE ARDHMEN”

 

                                              Thankful Official Letter

                                                   

 

 

On behalf of the Community center “Today for the Future” in ex swamp area of Durres City I would like to thank the   “WERKGROEP ALBANIE” and  “Dora e ngrohte”  that make possible the contact for bringing in the new center 10 computer tables and the most important and needed equipments for the kitchen. We want to express our gratitude for Your help towards  well functioning of the center for women and children in need..

 Since the visit was too short and the circumstances did not allow to introduce the history and work of Community Center Today for the Future.

 Community Center "Today for the Future", is one of the projects of the association "Useful to Albanian Women," which has started its operation in 1998 and has continued its mission for 14 years now.

 In the beginning the project has been structured in two levels and has served two functions as a "Daily

Centre" and as a "Home Family" for orphans and children in need.

 

Since 2005 it has turned into the community center "Today for the Future" to fulfill the needs not only of children and women in need but even the elderly and whole community composes from internal

migrants. The center is an open door to all members of the community and provides social, education and health support, and information for their better integration. Day by day this center offers services and new opportunities for residents of this area. The center offer:

 Support  to the community especially to women and girls , Educational support for children

in preparing lessons and school duties, illiteracy classes with the purpose to integrate these children into school mandatory system, Youth involvement in mass specific activities, organized by the staff

of this center, leading  to them, the spirit of voluntarism and humanism, to help vulnerable groups,

professional courses offered for youth and women as tailoring course, cooking course, computer course, and gardening course.

 

Until now we have been operating in rented houses. Now, as you saw, we are constructing our own building that  is located in the ex-Swamp area of Durres,too. The construction work is almost finished, so the center will start the activity very soon.

 

Your help in supplying the kitchen with the appropriate equipments was really generous. This kitchen will provide food for more than 60 children a day and will be as a workshop for cooking course of women and youngsters.

  

Adress : Rruga “Rinia Durrsake”, Lagjia 17,(Skolina e peste, ish-kenete) Durres

e-mail:  fabiolaegro@hotmail.com  or  todayforthefuture@yahoo.com

 

 

 

COMMUNITY CENTRE “TODAY FOR THE FUTURE”

QENDRA KOMUNITARE “SOT PER TE ARDHMEN”

 

Request for support 

If is possible we would like to make a request to your Foundation for further support and collaboration in fulfilling the needs of the center for the activities. 

We would be thankful if you could gather and bring these equipments below:

 

1.    FOR TAILORING COURSE FOR WOMEN:

-10 SEWING MACHINES AND PROFFESSIONAL TABLES FOR THEM

- PROFFESSIONAL TAILORING TABLE

-PROFFESIONAL SEWING MACHINE WITH 7 DIFFERENT WORKS

- PROFFESIONAL IRON

- SECOND HAND ROW MATERIALS (TO MAKE CLOTHES) FOR LEARNING AND MAKING DRESSES

2.   FOR MUSIC COURSE FOR POOR CHILDREN:

-VIOLIN, PIANO, GUITAR

3. FOR DINNING ROOM (CANTEEN), COFFEE BAR

-10 TABLES AND CHAIRS

-ANY OTHER EQUIPMENT FOR BAR

4.    FOR THE CINEMA HALL

-45 CHAIRS

5.     FOR THE  SHELTER WOMEN ROOM AGAINST DOMESTIC VIOLENCE

- ONE BED, ONE SOFA, ONE TABLE,ONE COAPBOARD,MINIREFRIGERATOR

6.   GAMES AND TOYS FOR PLAYGROUND  FOR CHILDREN

7. FOR GARDENING COURSE

- TOOLS GARDENING AS SHOWEL,PITCHFORK,SHEARING GRASS

- SEADS,PLANTS AND VEGETABLE ROOTS ETC

  

Of course these are our needs and we could be very glad if you could bring any of this requested equipments

Thanking you sincerely for the support and your potential collaboration, Best regards,

Director

  Adress : Rruga “Rinia Durrsake”, Lagjia 17,(Skolina e peste, ish-kenete) Durres

e-mail: fabiolaegro@hotmail.com

todayforthefuture@yahoo.com

 

  

 

 

TWEE TRANSPORTEN; MET DE BUS EN HUIFAANHANGER

Op 7 februari hopen Kees Dasselaar, Jan Post en Henk de lange met de huifaanhanger te vertrekken naar Albanië. Op 11 februari vertrekken Dinand Dasselaar en Bert Bolte met de Vivaro bus. Deze partij goederen bestaat voor een groot deel uit inventaris voor het tehuis in Dürres. Naast dit materiaal gaan twee scootmobiels mee en een grote partij tuinzaden, alsmede, dankzij een schenking van 'Het Meulenbeld', een grote hoeveelheid incontinentie materiaal. Ook is er nog plaats voor ca. 45 dozen kleding. Op 16 februari hopen zij terug te komen.