HULP DIE AANKOMT

 

 

 

 

 

   31 maart 2016  De grootste groep asielaanvragers in Nederland bestaat uit Albanezen, ondanks dat zij vrijwel geen enkele kans van slagen hebben bij hun aanvraag.

In 2015 vroegen meer dan duizend Albanezen asiel aan in Nederland. Geen enkel verzoek is vorig jaar geaccepteerd.

Per maand vragen ongeveer 250 Albanezen asiel aan in Nederland. Dat maakt Albanezen de grootste groep asielaanvragers in Nederland, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de NOS.

In januari spraken Nederland en Albanië tijdens een werkbezoek van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) aan de Albanese hoofdstad Tirana af dat illegale Albanezen in Nederland voortaan groepsgewijs met overheidsvluchten uitgezet kunnen worden.

Kansloos

Afgewezen Albanezen kunnen op deze manier sneller terug naar hun land van herkomst, zo maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend. Economische motieven zouden vooral een rol spelen bij de asielaanvraag.

De maatregel draagt bij aan de inzet van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om asielzoekers met kansloze aanvragen snel terug te sturen.

De NOS meldt dat Albanezen vooral de grootste groep asielaanvragers in Nederland zijn geworden omdat het aantal Syriërs dat naar Nederland komt afneemt.

 

 

 

Dode door watersnood Albanië

23-11-2015 06:56 | AP

Hevige regenval heeft zondag in Albanië aan één persoon het leven gekost. Een 27-jarige medewerker van een waterkrachtcentrale werd meegesleurd door een gezwollen rivier, liet het hoofd van de Albanese rampbestrijdingsdienst weten.

Grote gebieden zijn overstroomd. Enkele rijkswegen staan blank, de stroom is op sommige plaatsen uitgevallen en ook de drinkwatervoorziening hapert. Vooral vier districten in Midden- en Noord-Albanië, waaronder dat van de hoofdstad Tirana, kampen met wateroverlast. In Tirana zijn tal van straten overstroomd en zijn er problemen met de toevoer van water en elektriciteit. Enkele huizen en twee bruggen hebben schade opgelopen.

 

 

GEWELD IN MACEDONIE  11 MEI 2015

UPDATE Een grootschalige politieoperatie tegen gewapende Albanezen is in EU-kandidaat lidstaat Macedonië bloedig geëscaleerd. Bij de twee dagen durende interventie van de veiligheidstroepen in de stad Kumanovo werden acht agenten gedood en 37 anderen deels zwaar verwond. Dat zei premier Nikola Gruevski zondag in Skopje. In het kamp van de "terroristen" zijn minstens 14 mensen om het leven gekomen. Dertig mannen werden gearresteerd. Volgens Binnenlandse Zaken kan het aantal slachtoffers nog oplopen.

 

De EU-commissie toonde zich bezorgd over de bloedige botsingen. De Macedonische oppositie beschudigt de regering er inmiddels van het conflict middenin een permanente crisis bewust aangewakkerd te hebben. De vroegere Macedonische generaal Ilija Nikolovski vermoedt dat er huurlingen steken achter de gevechten in de op twee na grootste stad van het Balkanland: "Ik weet niet wie de organisator is en wie achter de crisis schuil gaat, maar ik heb de indruk dat het resultaat ervan buiten controle is geraakt."

media_xll_7696780.jpg

Albanezen Kumanovo ligt 40 kilometer ten noordoosten van Skopje en heeft een groot Albanees bevolkingsaandeel. De Albanezen vormen in het land naar schatting 30 procent van de twee miljoen Macedoniërs. De meerderheid zijn orthodoxe Slaven. In 2001 kon slechts door bemiddeling van de EU een eind gemaakt worden aan gevechten die veel weg hadden van een burgeroorlog. Sindsdien klagen de Albanezen erover dat de regering zich niet houdt aan de toen gemaakte afspraken. Helikopters en drones De operatie was zaterdagmorgen begonnen toen de politietroepen de invals- en uitvalswegen van Kumanovo met pantservoertuigen afsloten. Boven de stad cirkelden helikopters en drones rond. De politie evacueerde een deel van de bevolking en doorzocht huis na huis in een Albanese wijk. Boven enkele daken steeg zwarte rook op. Binnenlandse Zaken had het aantal grwapenden in de groep op 70 man geschat, Gruevski sprak van 40 gewapenden. Zaterdagavond al hadden 27 onder hen zich aan de veiligheidstroepen overgegeven. Hun leiders zouden volgens de regering uit het aanpalende Kosovo afkomstig zijn, dat bijna enkel nog door Albanezen wordt bewoond.

media_xll_7698151.jpg

Vluchtelingen Duizenden mensen vluchtten uit Kumanovo naar buurland Servië. Ook daar leeft een Albanese minderheid, die vaak op confrontatiekoers met de regering in Belgrado zit. Servië stuurde speciale eenheden naar de grens. De Macedonische regering kwam zondag in Skopje voor een speciale zitting samen en kondigde een nationale rouw van twee dagen af. De geplande marathon van Skopje werd afgelast. Een verdere escalatie moet vermeden worden, verklaarde Europees Commissaris voor Nabuurschapsbeleid, Johannes Hahn zaterdagavond laat in Brussel. Alle partijen moeten terughoudendheid aan de dag leggen. Dat stelt ook Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zondag in een communiqué. Macedonië is immers ook kandidaat om lid te worden van de Navo. Groot-Albanië Onder de "terroristen" waren strijders die oorlogservaringen hebben opgedaan in het Nabije en het Midden-Oosten, zei regeringsleider Gruevski. Ze zijn ook voor de overval op een Macedonische grenspost van twee weken geleden verantwoordelijk. De gevechten in Kumanovo zijn in geen geval een conflict tussen de Slavische bevolkingsmeerderheid in het land en de Albanese minderheid. De Servische media zien het anders en hebben zondag toch al voor de vorming van een Groot-Albanië gewaarschuwd. "Groot-Albanië klopt aan de deur", blokletterde Blic, de grootste krant van het land op zijn frontpagina. "Er dreigt een Groot-Albanië te ontstaan dat naast de republiek Albanië, het bijna enkel nog door Albanezen bewoonde Kosovo, West-Macedonië, het oosten van Montenegro en ook delen uit het noordwesten van Griekenland moet omvatten". "Servië wordt bedreigd door oorlog", luidde de krantenkop van Kurir.

 

Vakantie voor kinderen in Albanië: een heerlijke tijd om nooit te vergeten

07mei 2015

Albanië: Voor kinderen in tehuizen en kinderen in gezinnen die ver onder de armoede grens leven is vakantie geen onderwerp van gesprek. Het geld dat er is, is nodig voor de eerste levensbehoeften. Mensenkinderen organiseert, samen met lokale instanties, zomerkampen om de kinderen even weg te halen uit de dagelijkse sleur en zorg van alle dag. In een combinatie van onderwijs en ontspanning hebben ze een heerlijke vakantie om nooit te vergeten en voor later een prachtige herinnering uit de kindertijd.

 

Het blad aan de bomen en de bloeiende bloemen geven aan dat het voorjaar in volle gang is. Voor veel gezinnen in Nederland is het de tijd om de vakantieplannen definitief te maken. Kiezen we voor een vakantie in eigen land of wordt het dit jaar het buitenland? Wordt het een hotel, appartement of gaan we gezellig met zijn allen naar de camping? Menig kind in Nederland verheugt zich op de vakantie die komen gaat. In Albanië leven ouders met kinderen ver onder de armoede grens. Met de grootst mogelijke moeite zijn ze bezig in eigen levensonderhoud te voorzien. Vakantie is voor hen geen onderwerp van gesprek, omdat er geen geld is voor andere zaken dan de eerste levensbehoeften. Dat geldt ook voor de kinderen waarvan de ouders niet meer leven. Zij wonen in tehuizen en krijgen de minimale verzorging die ze nodig hebben. Met uitzondering van de jaargetijden ziet elke dag er het zelfde uit. De kinderen worden al jong geconfronteerd met de zorgen van alle dag. Meewerken is het devies. Voor de kinderen op het platteland betekent dit meehelpen in en om het huis en kinderen die in de stad wonen moeten met de ouders bedelen op straat. Tijd voor ontspanning en spel is er niet. Voor Mensenkinderen reden genoeg om te helpen de sleur van alle dag te doorbreken. Mensenkinderen organiseert zomerkampen in een combinatie van onderwijs en ontspanning. De intellectuele, sociale en creatieve ontwikkeling wordt gestimuleerd door middel van spel, excursies, sport, Bijbelverhalen en creatieve activiteiten. De ervaring van Mensenkinderen is dat een vakantie wonderen doet. Een andere omgeving, frisse lucht en elke dag gezonde maaltijden, de kinderen knappen zienderogen op. De kinderen hebben een heerlijke tijd om nooit te vergeten en voor later een herinnering uit de kindertijd.

 

BRAILLE VOOR BLINDE STUDENTEN

02-04-2015 | Vught

Bij het opruimen van de zolder bij Visio Wonen & Dagbesteding De Vlasborch in Vught, vonden medewerkers nog een aantal oude leesloepen en brailleermachines. Zonde om weg te gooien natuurlijk. Via een medewerker kwam het voorstel om de loepen en brailleermachines te doneren aan het “Instituti i Nxenesve qe nuk Shikojne” (Instituut voor blinde studenten”) in Tirana, de hoofdstad van Albanië.  

 

 

 Gelukkig zijn de apparaten heel goed ontvangen in Albanië. De directeur van het instituut gaf aan dat de loepen en brailleermachines zeer welkom waren en dat de studenten er veel gebruik van maken.  

 

 

 

donderdag 19 jun 2014

Drugsoorlog in piepklein Albanees wietdorp

Dikke rookwolken stijgen op boven Lazarat / AFP

Dikke rookwolken boven het Albanese dorp Lazarat: er woedt een heuse drugsoorlog tussen de politie en de inwoners. De dorpelingen produceren jaarlijks een verbijsterende hoeveelheid drugs, en daar wil de politie nu definitief een einde aan maken.

Het dorp brengt jaarlijks zo'n 900 ton wiet op de Europese markt, ter waarde van zo'n 4,5 miljard euro - dat is de helft van het bruto binnenlands product van het hele land. Een behoorlijke prestatie voor een dorpje met maar 5000 inwoners.

De Albanese politie nam gisteravond meer dan 10 ton aan marihuana in beslag.

Raketgranaten

800 zwaar bewapende politieagenten omsingelen Lazarat sinds begin deze week. Maar net als bij eerdere pogingen, geeft Lazarat zich niet zomaar over. De bewoners vuurden raketgranaten en mortieren af op de politie. Ondanks de hevige vuurgevechten raakten maar één agent en twee dorpsbewoners gewond.

En het is nog niet klaar want nog niet alle drugstelers zijn gepakt. "We gaan door met de operatie totdat we elke vierkante centimeter van het dorp onder controle hebben", zei minister van Binnenlandse Zaken Saimir Tahiri.

Villa's

Tot tien jaar geleden was Lazarat een boerendorpje als alle andere in Albanië, maar tegenwoordig zijn de effecten van de drugshandel goed te zien. Grote villa's en dure auto's bepalen het straatbeeld.

Een van de vele villa's in Lazarat / AFP

Veel dorpelingen kwamen tijdens de crisis van eind jaren '90 op straat te staan. Het dorp ging toen massaal over op de wietteelt. Ironisch genoeg werkte de meeste dorpsbewoners daarvoor als douanebeambte bij de nabijgelegen grens met Griekenland.Albanië wil graag bij de EU horen en de regering denkt haar kansen te vergroten door de grote marihuanateelt in het land keihard aan te pakken.Nederland lijkt in ieder geval om. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde vanmiddag vóór het Albanese kandidaat-lidmaatschap van de EU.

Door: MaartenDeel dit artikel

Aktueel nieuws

 

Politie Albanië neemt wiettelersdorp in Internationaal • 16-06-2014 @ 18:01 •  Redactie

Een grote politiemacht heeft maandag een dorp in het zuiden van Albanië ingenomen dat volgens de autoriteiten een centrum was van wiettelers. Daar ging een ware veldslag aan vooraf waarin de politie werd beschoten met raketwerpers, mortieren en machinegeweren.

De wiettelers wisten de politie in het weekeinde nog op een afstand te houden. Maar die liet versterkingen met pantserwagens komen en maandag lukte het de autoriteiten om het vijfduizend inwoners tellende Lazarat in te nemen. De politie heeft inmiddels de achtervolging ingezet op een dertigtal gewapende mannen die de omliggende heuvels in zijn gevlucht. Ondanks de beschietingen viel er maar één gewonde. Een particulier televisiestation meldde dat een reportageploeg was beroofd door gewapende mannen die ook hun auto in brand staken.

Lazarat, 230 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana, geldt als het centrum van de wietteelt in Albanië. Plaatselijke bendes produceren volgens de politie zo'n negenhonderd ton cannabis per jaar. Met de inval wil de politie 'Lazarat uit handen van criminelen bevrijden'.

 

 

 

De politie in Albabië heeft vrijdag een bom aangetroffen onder de auto van een bezoeker van premier Edi Rama. Het explosief werd ontdekt toen de auto het terrein van het kantoor van de premier opreed.

De explosievenopruimingsdienst verwijderde de bom, die bestond uit tweehonderd gram C4 springstof, twee ontstekers en een mobiele telefoon en maakte die met een gecontroleerde explosie onschadelijk.

De bom was bevestigd aan de onderzijde van de auto van Besnik Dervishi, regionaal gouverneur van het district Vlorë in het zuidwesten van het land. Rama was niet in zijn kantoor toen de bom werd ontdekt. De politie verschafte verder geen bijzonderheden, maar liet weten dat een onderzoek was gestart en dat Dervishi en leden van zijn familie extra beveiliging hebben gekregen.

In 2011 kwam in Vlorë een rechter om het leven toen een bom onder zijn auto ontplofte. De verantwoordelijkheid voor die aanslag werd nooit opgeëist en de politie verrichtte ook geen arrestaties.

Rama werd in september premier nadat zijn Socialistische Partij in juni een grote overwinning had behaald in de verkiezingen. De conservatieve oppositie zinspeelde er vrijdag op dat de socialisten het incident met de bom in scène hebben gezet. Zij sprak van een 'spektakel dat de aandacht moet afleiden van de plannen van de premier om de belastingen te verhogen en het zakenleven onder druk te zetten'.

 

Nederland wil Albanië niet in EU

 

 

Albanië mag geen kandidaat-lid worden van de Europese Unie. Nederland zal toetreding van het straatarme Balkanland met een veto blokkeren. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Met de blokkade is Nederland het eerste land dat nee zegt tegen het kandidaat-lidmaatschap van Albanië.

De Europese Commissie wil Albanië op termijn bij de EU halen. Voorwaarde is dat het moslimland zijn corruptie en georganiseerde misdaad aanpakt en zijn openbaar bestuur en justitie hervormt. De redelijk verlopen verkiezingen van afgelopen zomer, een andere voorwaarde, waren een eerste test. De Commissie wil Albanië belonen voor ’goed gedrag’.

 

 

 

 

Dirk Van den Bulck. © photo news.22-09-2013

Twintig familieleden van Albanese moordenaars hebben dit jaar al een verblijfsvergunning en steun gekregen in België. Zij krijgen het statuut van erkende vluchteling omdat in delen van Albanië nog altijd de bloedwraak wordt toegepast. Bij bloedwraak zal de familie van het slachtoffer er alles aan doen om een familielid van de moordenaar om te brengen. De moordpartijen kunnen jaren doorgaan, schrijft Het Laatste Nieuws.

"Vooral in Noord-Albanië leeft de traditie van de bloedwraak nog", aldus Dirk Van den Bulck van het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen. "De Albanese overheid doet haar best om die traditie te beteugelen, en families die elkaar al jarenlang uitmoorden te verzoenen. Toch lukt dat niet altijd. Sommige mensen leven jaren ondergedoken en zien hoe andere familieleden worden uitgemoord. Die mensen kunnen in België of een ander EU-land wel een erkenning krijgen."

Steun en verzorging
Door een erkenning tot vluchteling krijgen Albanezen in België recht op financiële steun en op gratis medische verzorging. Voor buitenstaanders blijft deze hulp aan familieleden van een moordenaar toch vreemd aanvoelen. "Je mag dat vreemd vinden, maar de verhalen van sommmige families zijn schrijnend", reageert Van den Bulck. "Die families kunnen met concrete feiten aantonen dat zij acuut gevaar lopen in eigen land. Wij controleren hun beweringen waar mogelijk. Zomaar de bloedwraak inroepen als argument volstaat niet. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt een aanvraag goedgekeurd. Wij hebben dit jaar een 20-tal Albanezen om reden van bloedwraak erkend. Dat gaat hooguit over vijf of zes families."

De Albanezen staan met 667 dossiers nog wel in de Belgische top tien van asielaanvragen in 2012. Het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen wijst gemiddeld negen op de tien aanvragen af.

 

 

 

 

 

 

Edi Rama. © afp.

Het parlement van Albanië heeft zijn goedkeuring gegeven aan de coalitieregering van de socialistische premier Edi Rama. Hij heeft beloofd om zijn land dichter bij de Europese Unie te brengen en de slabakkende economie op te krikken.

De regering telt twintig ministers, onder wie zes vrouwen van wie er één minister van Defensie is. Het parlement keurde de regering met 82 stemmen tegen 55 goed. Eén parlementslid onthield zich.

"Het proces van de toetreding tot de EU is een nationaal doel dat een transformatie van de Albanese samenleving zal vergen overeenkomstig de Europese waarden en principes", verklaarde Rama nadien.

De premier, een overtuigd voorstander van Europa, brengt maandag zijn eerste officiële bezoek aan Brussel voor gesprekken met hoge EU-functionarissen. Albanië, dat al twee keer het statuut van kandidaat-lid van de EU geweigerd werd, hoopt de status eind dit jaar te bekomen.

 

Politieke schietpartij Albanië bij verkiezing

Op de verkiezingsdag in Albanië is zondag een oppositie-activist doodgeschoten en een parlementskandidaat gewond geraakt. Dat meldde de politie.

De overleden man is de 53-jarige Gjon Pjeter Gjoni, een activist van de Socialistische Partij uit de huidige oppositie. Mhill Fufi, een parlementskandidaat van de huidig regerende Democratische Partij van minister-preisdent Sali Berisha, raakte gewond, evenals een andere man buiten een stemlokaal.

Edi Ramer, leider van de Socialistische Partij en tegenstander van Berisha, heeft zijn plannen gewijzigd en gaat nu naar Lac, de plaats in het noordwesten van Albanië waar de schietpartij plaatsvond.

Volgens partijgenoot Iliar Meta valt het incident te wijten aan de politie, die meedoet aan het 'manipuleren van stemmen' en het samenwerken met 'bandieten en criminelen om stemmers op de oppositie te intimideren', zei hij zondag in een persconferentie in Lac. Huidig minister-president Berisha kan niet vertrekken zonder geweld en bloedvergieten, aldus Meta. 'We verdedigen elke stem, dus ik roep iedereen op om te gaan stemmen.'

 

© epa. De Albanese politie onderzoekt de plek waar Gjon Pjeter Gjoni werd doodgeschoten

 

.