HULP DIE AANKOMT

WATERSNOOD ALBANIE HULPAKTIE

 

 

 

Overstroming in Albanië

 

In de week van 1 december 2010 zijn grote overstromingen ontstaan in het noorden van Albanië. Rivierwater vanuit Montenegro, wat zelf ook grote overstromingen kent, trekt naar Albanië via de rivier de Drin. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd. 

 

 

 

 Na dagenlange regenval staan talrijke gebieden onder water in Albanië, Bulgarije, Bosnië en Montenegro. Alleen al in de regio van Shkodra, in Noord-Albanië, tot aan Bushat 25 km zuidelijker, staan 7.500 huizen onder water. In sommige dorpen staat het water twee meter hoog. Op veel plaatsen is geen stroom meer. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. Andere dorpen zijn volledig van de buitenwereld afgesneden en alle energie en drinkwatervoorziening viel stil. Duizenden hectaren landbouwgrond staan onder water. Tientallen mensen zijn verdronken. Het is niet te verwachten dat de situatie snel verbeterd; er is opnieuw zware regenval voorspeld.

    Vele mensen zijn de bergen in gevlucht en zitten daar nu geïsoleerd in de buitenlucht zonder eten en drinkwater. Militairen zijn ingezet om de mensen te evacueren, maar door de moeilijke bereikbaarheid kan dit nog dagen gaan duren.

   De levensomstandigheden worden steeds zwaarder voor de slachtoffers van de overstromingen. Vaak vriest het en van een gecoördineerde hulpverlening in de regio van Shkodra er nog steeds geen sprake. Mensen die hun huizen moesten ontvluchten, krijgen geen hulp in de opvangcentra. Overal heerst chaos.”

  

Ziektes liggen op de loer
  Veel ouderen en kinderen zijn vatbaar voor de kou en zieken zijn zwak door medicijntekort. Het gevaar van longontsteking en Hepatitis A, etc. dreigt. Veel verwarmingen en kachels zijn stuk, terwijl de winter voor de deur staat...

 

 Werkgroep Albanië wil gaan helpen. Wij hebben gebeld met evangelist Jasper Otte en Gjon Dervishi in Albanië. Zij hebben een overzicht gegeven van de eerste behoeften. Artikelen die als eerste dringend nodig zijn, zijn dekens en drinkwater. Het drinkwater kan in Albanië zelf worden gekocht. Als Werkgroep willen wij gaan helpen met het inzamelen van dekens, dekbedden en eenpersoons matrassen in Vriezenveen en omgeving.

 

Inleveradressen:

 Fam. K.Dasselaar Esrand 1

 Fam. H.de Lange H.J.Meyersstraat 7 

                              

Wij willen proberen om na de eerste opvang de hulp voort te zetten. Wij hebben daar uw hulp bij nodig en vragen u dringend om hier aan bij te dragen. Dit kan ook door het overmaken van giften. De ontvangen giften voor voedselpakketten worden per direct overgemaakt naar ons contact. Na aankoop van de voedselpakketten en het drinkwater zal dit op transport naar Shkodra gaan. Dit is bedoeld als eerste hulp, wat samen met andere stichtingen, zoals KOEH (kom over en help) en Lidia Christian Foundation, aan de geëvacueerde gezinnen wordt verstrekt.

 

Dringende oproep
We willen een dringende oproep aan u doen om voorbede voor de mensen in het gebied en de hulpverlening. Wij zijn er van doordrongen dat wij zonder gebed nooit zoveel werk hadden kunnen doen.

Veel mensen hebben al een gift gedaan voor onze voedselpakkettenactie en daar zijn we dankbaar voor. We hopen dat vele (anderen) ook reden zien voor een (extra) financiële ondersteuning, vanwege de acute noodsituatie. 

 U kunt uw gift overmaken op Giro 9068574 tnv 'Werkgroep Albanië Vriezenveen'

 

Voorwaar, Ik zeg u: al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringsten van mijn broeders hebt ge voor Mij gedaan”(Matth 25: 35-41)

 

Namens de Wergroep Albanië

K.(Kees) Dasselaar en H.(Henk) de Lange