HULP DIE AANKOMT

 

Op dinsdag 1 juni vertrokken wij, Kees en Fredriek Dasselaar samen met Ab Bakker naar Albanië. Op donderdag kwamen we aan in Tepelenë. Na een hartelijk welkom werd meteen gestart met het uitdelen van voedselpakketten in en rond Tepelenë. Er werd door Gjon verslag gedaan van de verspreiding van schoolmeubels en dozen met kleding.

 

Aan de familie Luman Boni werd een extra bezoek gebracht. Hier sliepen de bezoekers uit Nederland in de beginperiode. Deze familie is in eigen huis overvallen en mishandelt. Er zijn geen goederen gestolen.

 

De vrouw van Limoz, Ava, is behoorlijk ziek(ons slaapadres), maar moet elke dag gewoon naar haar werk omdat ze geen verzekering heeft. We willen nog beraden wat we hier mee kunnen.

 

Op vrijdag hebben we voedselpakketten ingeladen en zijn naar Delvini gereden samen met Ds. Jasper Otte. Hier zijn we in een opvangtehuis geweest die gerund word door twee zusters, Nellie en Ineke Keizer. Hier worden kinderen opgevangen uit arme gezinnen, die slecht kunnen leren. De dames mogen geen evangelie uitdragen, want dan wordt de subsidie van de overheid stopgezet. Hier hebben we slaapzakken en matrassen gebracht. Deze zijn bestemd voor de zomerkampen die hier veel georganiseerd worden.

 

De volgende dag gingen we naar Dukaj om voedselpakketten te brengen. Diverse gezinnen werden bezocht. Ook hebben hier een ziekenhuisbed heengebracht bij een gehandicapte jongen. 

 

In Tepelenë hebben we de gevangenis directeur gesproken, over hoe het toegaat in een dergelijke gevangenis. Hij is ook in Nederland geweest in het kader van een oriëntatiebezoek. We mochten tot de binnenste ruimte de gevangenis in om onze spullen af te geven aan de gevangenen. Vergeleken met twee jaar geleden is er veel verbetert door de nieuwe directeur. Er is een bibliotheek ingericht en een computerruimte. Voor deze ruimte zijn tijdelijke computers beschikbaar, die na juli weer ingeleverd moeten worden. Men wil de gevangenen graag beter opgeleid in de maatschappij terug zetten, anders zitten ze binnen een jaar weer achter de tralies. We zijn daarom naarstig op zoek naar goede en complete (gebruikte) exemplaren.

 

Een van de gehandicapten op de dagopvang in Dora E Ngrothe zit de hele dag te puzzelen en is daar erg bedreven in. Om de puzzels hebben ze mooie lijsten gemaakt. Onlangs was er een expositie van deze puzzels en andere handarbeid in Gjirokaster voor welgestelden (overheid), waarbij het werk van Gjon, als gehandicapten coördinator, onder de aandacht werd gebracht. Op deze expositie werden de puzzels verkocht. De opbrengst is gebruikt om het woonhuis van deze jongen en zijn ouders op te knappen. Ook is een naailes gestart met hetzelfde doel.

 

Alle spullen uit Nederland voor Marianne Nijhof zijn aangekomen in haar tehuis ”de Schuilplaats” in Gjirokastër. Zij werkt samen met een stichting uit Schotland en Zutphen die haar financieel ondersteunen. Haar tehuis ontfermt zich over afgestane baby’s van ongehuwde moeders. Een paar maanden geleden is door een herder een vondeling afgeleverd, die hij langs de weg had gevonden. De baby was nog maar enkele uren oud. Deze baby maakt het goed en word door het tehuis verder opgevoed.

 

Elke dag hebben we voedselpakketten weggebracht en hebben daarbij oude bekenden opgezocht. In Gjirokastër zijn we weer naar het bejaardentehuis gegaan, waar alles ooit is begonnen. De bejaarden maken het goed en het ziet er voor Albanese begrippen netjes uit.  Ze worden netjes verzorgd. Al met al niet meer te vergelijken met 17 jaar geleden. Hier hebben we rolstoelen en rollators en veel kleren heen gedaan, evenals een tiental matrassen.

 

Op de laatste dag van ons verblijf zijn we naar Fier geweest. Daar zijn we van af het begin betrokken bij een school. De familie Prifti runt een school in Topoje, richting de kust . Omdat deze school en  familie niet hulpbehoevend is, hebben we een uitje gemaakt naar een archeologisch museum.   

     

Op 7 juni zijn we teruggereden naar Nederland, waar we op 9 juni gezond en wel aankwamen. Graag willen wij u vragen om eens te kijken of u nog spullen heeft staan, die voor de werkgroep Albanië geschikt zijn. We willen ook graag grote landschappuzzels voor die ene jongen uit Tepelene.

 

Hieronder volgt een lijst met goederen waar grote behoefte aan is:

 • Kleding(kinder-)
 • Matrassen 1-persoons
 • Bedden 1-persoons (liefst demontabel)
 • Incontinentiemateriaal
 • Keukenstoelen
 • Stapelbare kantinestoelen
 • Kantinetafels (of soortgelijk)
 • Puzzels (volledig) liefst landschappen
 • Slaapzakken en dekens
 • Zaaigoed voor groenten en bloemen (vaste planten)
 • goed werkende pc's (geschikt voor (engelse) windows XP)

                                                                    Terug Redactioneel 2010--->

                                                                    Naar fotocollage reis juni --->