HULP DIE AANKOMT
HOOFDMENU » Reisverslag oktober 2010

 

Na de nachtrust op de ferry, reizen ze door Griekenland naar de grensplaats Kakavijë, waar ze in de ochtend van 18 oktober aankomen. Bij de douane duurde het oponthoud meer dan 3 uur vanwege een 'computerstoring'. 's Middags kwamen ze aan in Tepelenë, waar direct de aanhanger werd leeggepakt. Aan het einde van de middag werd Jasper Otte gebeld, om samen elkaar te ontmoeten en bij te praten over de subsidie die werd verstrekt door de Albanese regering. Hierbij is ook een proces ingang gezet om een arm gezin in Dukaj van geiten te voorzien. Tevens werd bekend dat op 8 november de Nederlandse ambassadeur op bezoek komt bij het tehuis "Dora E Ngrothe". Er werden diverse verlanglijsten opgezet om dit aan te dragen tijdens het bezoek.

 Op dinsdag 19-10 zijn Ze gestart met 20 voedselpakketten en kledingdozen weg te brengen naar diverse adressen. De computers, die door het gemeentehuis van Vriezenveen geschonken zijn, gaan naar het tehuis Dora E Ngrothe, voor het onderwijs aan de gehandicapten. Een deel van de kinderkleding gaat naar Marijan Nijhof voor 'The Hiding place' in Gjirokaster. Het incontinentiemateriaal gaat voor een deel naar een bejaardentehuis in Fier. De groentezaden zijn bestemd voor zo'n 45 families rond Tepelene. De verdeling werd besproken en in gang gezet. Daarnaast zijn nog enkele bedden geladen o.a. voor een gezin in Dukaj.(zie foto's reis). Gjon is een nieuw winkeltje in 2ehands kleding gestart op een andere, betere lokatie. In het vorige winkeltje kwam bijna niemand meer, ook door de explosieve stijging van 2e hands kledingwinkels. De shop staat nu op een gunstiger punt in de "winkelstraat".

De puzzels zijn naar Toulan gegaan in het opvangtehuis. Hij was reuze blij, en is meteen een nieuwe gaan maken. Op woensdag zijn ze naar een aantal scholen richting Permêt geweest, in de plaats Këlcyrë. Eerst is een middelbare school van ca. 250 leerlingen bezocht, die er nog vrij goed uitzag. Daarna werd een basisschool en een kinderopvang bezocht.  Wat ook hier weer ontbreekt is goed meubilair. De jeugd doet hier niet onder voor de Hollandse jeugd qua kleding. Dat de ouders zich hiervoor dan in de schulden steken, vindt de schoolgaande jeugd bijzaak. De ouders hopen op een betere toekomst voor hun kinderen, waardoor ze (meestal in het buitenland) meer kunnen verdienen en daardoor beter voor de ouders kunnen zorgen. Na dit bezoek werd op de terugweg gepoogd om bij een gehandicapte man, Ullie, te komen. De weg was zeer slecht door de regen van de afgelopen dagen. De auto zat tot de bodem in de plassen en alleen stapvoets kon zo een weg worden afgelegd. En dan nog weer terug....Het tehuis "Dora E Ngrothe" geeft ook onderwijs aan de gehandicapte kinderen en volwassenen. In samenwerking met de plaatselijke basisschool in Tepelenë kan iemand, ook al is hij/zij al 16, officieel groep 5 afronden etc.

 Op donderdag gingen ze naar een Roma gezin, over de brug in Gjirokaster. Dit gezin heeft een aantal voedselpakketten gekregen. Ook zijn ze naar Marijan Nijhof geweest in ' The Hiding Place'; een grote zak pepernoten vond gretig aftrek. Woensdag en donderdagavond waren Kees en Henk uitgenodigd bij evangelist Jasper Otte en zijn gezin. Een heerlijke hollandse maaltijd met zuurkool en worst was hun deel. Er zijn vele gesprekken gevoerd over het zendingswerk en de raakvlakken met het werk van de Werkgroep Albanië. Er is afgesproken dat op 14 april 2011 Jasper Otte in Stjaävelin in Vriezenveen hoopt te komen spreken over zijn werk als zendeling. Het kerkzaaltje van Jasper Otte werd bezocht en zijn aanpak besproken en bekeken. Na een voorspoedige reis kwamen Kees en Henk het weekend van 24 oktober terug. Wij danken God voor zijn zegen en de contacten die we hebben mogen leggen om dit dankbare werk voort te zetten.

Zoals nu bekend is het een zinvol en vruchtbaar bezoek geweest van de  nederlandse ambassadeur. Concrete invulling volgt nog.

Terug naar Redactioneel 2010---->