HULP DIE AANKOMT

einde van de reis einde van de reis

3 nov 2012 12:30

Naar huis

Om 7.15 uur opgestaan omdat het ontbijt en de lunch op en vaste tijden geserveerd wordt in de keuken. Omdat de douche ruimte qua hygiene en afwerking te wensen over laat , volstaan we met een korte wasbeurt bij de wasbak in de hut. Het eten aan boord is prima verzorgd en smaakt ook uitstekend. Na enkele potjes Rummikub gespeeld te hebben en een rondje over een stukje dek van 20 m2, gaan we nog proberen wat te slapen. De boot arriveert in de haven van Triest om 21.00 uur. Wij moeten bij de kapitein onze paspoorten ophalen, die bij inschepen ingenomen zijn. Een douane ambtenaar controleert alles voor ze teruggeven worden. Dan van de boot af. Stoppen bij een eerste controle met honden. paspoort laten zien. Stoppen bij  een tweede controle, weer de aanhanger open en paspoorten laten zien.....Dan mogen we om ca 22.00 uur eindelijk de autostrada op. We hebben na aankomst in Triest nog een rit van ca. 17 uur voor de boeg. We willen dan ook aan een stuk doorrijden.

Op weg naar huis. We hopen om 16.00 uur thuis te zijn.

 Hier worden we ontvangen door Fredriek met koffie en gebak, soep en vlees .

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

2 nov 2012
 

vertrek

vertrek

2 nov 2012 21:09

op de boot

Om 6.00 uur opgestaan en alles in de auto gepakt. Na een goed ontbijt en een hartelijk afscheid van de familie Limoz, krijg ik nog een kadootje van Silvi, voor mijn dochter Rianne. Zij blijken met elkaar te chatten op facebook. Zodoende was het thuisfront actueel op de hoogte...

Na een laatste cappucino bij EKO, nemen we afscheid van Gjon en vertrekken we richtiing Mermalija. De weg is daar zo slecht dat het wel een uur extra reistijd opleverd.

Vlak voor Dürres wacht Bexhet op ons. Hij is de zoon van de buurman van Limoz en woont sinds enkele jaren in Dürres. Hij neemt ons mee naar het tehuis van Fabiloa, waar wij in februari een keuken voor gekocht hadden. We krijgen een rondleiding en daarna een lunch in de stad.

Bexhet brengt ons om 13.00 uur naar de haven. Hier zal een 'kennis' van Gjon ons verder helpen met de tickets. Om 15.00 uur verschijnt deze Benny. Blijkt de boot pas om 17.00 uur te laden. Ons was gezegd dat de boot om 15.00 zou vertrekken...

Na een paspoortcontrole en een politieinspectie, moeten we bij de boot, een oude Griekse veerboot met fillipijnse bemanning, wachten tot alle vrachtwagens met een RO/RO systeem geladen worden. Er gaan maar een paar complete trucks met chauffeur mee. Ondertussen zijn we twee uur verder !! Om 20.00 uur varen we eindelijk de haven uit. De reis duurt ca 24 uur.

We krijgen een maaltijd aan boord in de kantine van de crew. Zij eten telkens een half uur voor de pasagiers. Van enig comfort is geen sprake. Er zijn slechts 6 kabines voor passagiers en 6 noodhutten voor de chauffeurs. De toiletbril is afgebroken en voor de douche ruimte ontbreekt een gordijn. Ook werken de kranen niet. Na een levendige conversatie met een Albanese chauffeur, die op weg is naar Enschede, zoeken we om 22.00 uur de hut op om te slapen

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

1 nov 2012
 

feest

feest

1 nov 2012 18:00

afscheid

Om 8.00 uur bij EKO. Er is vannacht wel 7 cm water gevallen. 70 mm in een nacht !! Het regent ook nu nog hard. Daarna naar het tehuis om kleren te verzamelen voor een helper op de brug. Deze man uit Fermë heeft maar 1 hand, maar werkte volop mee met sjouwen en timmeren. Deze man leeft met een depressieve vrouw in een klein huisje en is zeer arm. Als we alles bij elkaar hebben gezocht, zijn het 3 grote zakken vol. Jasper zorgt dat het discreet bezorgt wordt ivm de niet aflatende jalouzie.

De vader van Wilma(een lerares van het tehuis) is ernstig ziek door maagkanker. Hij is stervende. Deze man heeft in 2008 de zinken uitloopgoten van de Westerkerk gemaakt. Voor de kinderen van Jasper, Joas en Willemijn, wat kleding uitgezocht en naar Jasper gebracht.

We wilden net weggaan toen Marianne uit Gjirokaster langskwam. Zij was gebeld dat er dozen met kleren uit Borculo voor haar bij Limoz stonden. Zij zou pas over enkele uren komen, maar het water was zo hoog in Gjirokaster, dat ze het niet vertrouwd vondt om langer te wachten. Ze bleef ook niet voor een bakkie, want er was ook al een deel van de bergwand verzakt op de weg naar Tepelenë. Later op de dag horen wij dat het water de weg bij het meertje in Gjirokaster volledig geblokkeerd heeft. We nemen afscheid van Jenny en de kinderen, omdat we morgen vertrekken.

Om 13.00 uur moeten we bij het restaurant van Izet Dervishi zijn voor het afscheidsfeestje.

Het feestje is een geweldige ervaring. Er wordt volop gezongen en geproost. Iedereen houdt toespraakjes en brengt een toost uit. Kees, Jasper en ik doen er vrolijk aan mee. Je voelt je na zo'n week zwoegen verbonden met deze mensen. We hebben er wel 25 nieuwe vrienden bij !! Als we terugkomen moeten we beloven overal even wat te komen drinken (zal wel RAKI worden). Dat wordt wat ... We gaan om 15.30 uur hier weg. De rest blijft nog, want er wordt flink gedronken.

 

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

31 okt 2012
Okt 2012
 

Rommeldag

Rommeldag

31 okt 2012 15:00

met de familie Otte

Om 8.30 naar 'Dora' om de aanhanger in te laden met de grote houten transportkisten met gereedschap. Brandweerkleding, wat in februari meegegaan is, wordt gesorteerd voor de brandweer in Gjirokaster. De accu van de auto staat weer leeg. Er wordt een Lavazho(autowasserette) gebeld, die met kabels de auto weer start. Ik rij achter hem aan, want hij gaat de auto van binnen en buiten schoonmaken.

Op tijd naar huis. bij Limoz bevestigen we de afzuigkap aan de muur. Er moeten een paar boutjes gegregeld worden. Kees gaat met Limoz op pad . Na 3 winkeltjes treffen ze er eindelijk een die de gewenste boutjes en moeren heeft !!

Gegeten bij Jasper en Jenny. Heerlijke Zeeuwse hachee met gehaktballetjes

Het waait hard, maar het is niet meer zo koud als gisteren. Vannacht is er voor het eerst sneeuw gevallen op te toppen van de bergen.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

30 okt 2012
 

afwerken

afwerken

30 okt 2012 19:00

laatste dag bij de brug

Om 8.15 bij EKO. Overleg wat er mee moet naar de brug aan materiaal en gereedschap. Omdat de weg aan de andere kant van de rivier onbegaanbaar is door de regen, voor een personen auto, moet alles naar beneden gedragen worden van de kant van Tepelenë.

We starten met het controleren van nog vast te zetten planken en ook waar de verbinding tussen de balken nog niet goed is aangedraaid.Er ontbeken nog korte houtdraadbouten. Ik ga ze afkorten met de haakse slijper. Er is vandaag weing hulp . Slechts drie mannen komen opdagen. De overloop tussen de betonstukken en de brug worden dicht gemaakt met stukken plank. De zijbalken worden vastgezet. Er blijken er nog een aantal tekort. Deze worden met de motorzaag doormidden gezaagd. Dat gaat helaas niet altijd even recht. Kees loopt terug naar de auto en controleert al lopend met een doos bouten in de hand, of er nog hier en daar schroeven ontbreken. Jasper en ik gaan alle materiaal op de vrachtwagen van Vigjo laden en halen het overige bij het huis van Klodi op. Op de heenweg heeft Vigjo de 17 balken opgehaald bij het tehuis ' Dora'. Deze geven we aan Klodi en Turi (zie laatste groepsfoto). Balken gelost bij Klodi en een bakje koffie gedronken. Een deel van mijn eigen gereedschap heb ik aan Klodi gegeven. Die mensen hebben amper een hamer! Terug langs de slechte weg van Fermë en Dragoth. We stoppen onderweg bij een restaurantje, waar ze volgens de chauffeur heerlijke yoghurt hebben. We krijgen een bord vol !! Heerlijk!!

Ondertussen staat Gjon te wachten bij het huis waar het aggregaat naar toe moet. Hij belt wel twee keer waar we blijven en waarom het zolang duurt. Tja de weg was zoooo slecht....daarom duurde het zolang !

De anderen staan bij het tehuis ook nog steeds te wachten. Het wordt al donker. Uiteraard zelfde antwoordt.... 

Gereedschap uitgeladen en eten bij Limoz.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

29 okt 2012
 

reparatie

reparatie

29 okt 2012 18:00

kabel gebroken

Om 8.00 uur bij EKO met Gjon en Jasper  om de dag door te nemen. Het regent nog steeds, maar het is met langere tussenpozen droog. Er moet nog gereedschap opgeruimd worden. Om 8.20 uur belt Klodi. er is paniek. Er blijkt door een stabilisatie kabel een drager afgebroken. Of we direkt kunnen komen bij de brug. Hij wacht daar op ons. Bij de brug wordt de situatie bekeken en een lasser geregeld die de boel kan repareren. Het weer knapt op. We besluiten het aggregaat en het gereedschap bij Klodi op te halen, om de laatste rij planken nog goed vast te maken, en de zijbalkjes te plaatsen. Jasper en ik lopen naar het huis van Klodi, waar alles wat we denken nodig te hebben op de aanhanger wordt geladen. De houtdraadbouten worden in de planken gemaakt. Gjon belt om te zeggen dat de planken doormidden gezaagd zijn en van bovenaf van de weg naar beneden gebracht moeten worden. Nadat ik twee keer naar boven ben geklommen om een stapeltje balkjes op te halen, heb ik veel respekt voor al die opatjes en omatjes die dagelijks die steile wand op moeten met hun melk en olijven. Wat een klim !!

Behalve  enkele flinke buien van een kwartier blijft het droog. We werken door totdat het om ca. 16.45 uur donker wordt. Zomertijd is voorbij ! Krijg ik net op het laatst nog een draaiende boor in mijn broekspijp, waarbij een lapje vel meegaat. Met Gjon naar een 'dokter', die in een niet al te hygiënische omgeving de boel ontsmet en mij een tetanus spuit geeft. Vooraf even met Jasper gebeld of het allemaal, gezien de omstandigheden van het schuurtje, wel koosjer was.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

28 okt 2012
Week 44 2012
 

zondag

zondag

28 okt 2012 16:51

Rustdag

Vandaag een rustdag. Blijken we ook wel nodig te hebben. Kees controleert de financiën  De tijd is verzet vannacht, maar daar hebben wij niet aan gedacht. We hadden om 11.30 uur afgsproken bij Jasper, waar we dus veel te vroeg aankwamen.

Gepraat over de cultuur en samenwerking met de Albanezen en over de familie thuis. Na 't eten de terugreis via Dürres nagezocht op internet. We kunnen er niets over vinden. Alleen annuleringen. We besluiten de chauffeur Eddy te raadplegen, die de laatste keer in september onze vracht heeft opgehaald.

Om 16.00 uur heeft Jasper nog een bijeenkomst in de evangelische kerk. Ook hier blijken veel mensen de tijd niet verzet te hebben. Ca. 20 , overwegend jongelui, komen opdagen.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

27 okt 2012
 

regendag

regendag

27 okt 2012 18:55

evalueren

Om 7.00 uur opgestaan. Het regent hard. Wij.Jasper,Kees en ik, gaan naar 'Dora' om materiaal te inventariseren en bij elkaar te zoeken. Er zijn nog 245 planken en 17 balken overgebleven. We zijn uitgegaan van de totale lengte, maar er zijn ook betonnen tussenstukken, hier is geen rekening mee gehouden. Deze krappe 4m3 probeert Gjon te verkopen aan een handelaar.

Om 11.30 uur komt de burgemeester van Beçisht praten bij EKO, over het belonen van de werkers. Wel of niet doen, ivm jalouzie? Blijkt een moeilijk verhaal. We besluiten Klodi een deel van de balken te geven, voor de opslag van gereedschap en het transport elke dag en voor de kosten van het gebruik van de motorzaag. Ook wordt besloten om zijbalkjes te plaatsen op de brug aan een zijde. Deze zijn ter bescherming van de ezels, die bij het uitglijden anders vast komen te zitten in het gaas. Er wordt een meubelmaker geregeld die de balken voor ons zaagt uit een deel van de overgebleven planken van 15 cm breed. Door de burgemeester worden we uitgenodigd voor een bedankfeestje in een plaatselijk restaurant op donderdag a.s. om 13.00 uur, met de helpers van Beçisht, Vermë en Dammës.

Omdat het nog steeds regent, met af en toe een kwartiertje droog, gaan we om 13.00 uur naar het huis van Limoz. De afzuigkap doet niet meer goed. Kees en ik besluiten 'm van de kant te halen en eens grondig schoon te maken...We kunnen de motor niet testen omdat door de regen de stroom eraf is. Schijnt heel normaal te zijn tijdens de buien. Om 16.00 is er weer stroom. de afzuigkap wordt getest. Niets aan de hand, totdat ik stand 3 gebruik. Veel rook en stank en dat was het ! We besluiten naar de winkel te gaan en eens te vragen wat een nieuwe kost. € 45.00 euro. Oke doen we.

Om 18.00 uur eten bij Gjon thuis. Hier doen we navraag over een ev. terugreis via Dürres naar Triest in Italië. Daar horen we morgen meer van.

 

 

 

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

26 okt 2012
 

De finish

De finish

26 okt 2012 21:30

het laatste stuk

Om 5.00 uur opstaan. Het is volgens het weerbericht de laatste mooie zonnige dag. zaterdag wordt regen verwacht. En regen betekend hier ook echt regen. Dan valt het met bakken uit de lucht. Tegen 6.30 uur zijn we aan de andere kant. Vrachtwagen is te laat. Hij komt pas om 7.00 uur. Veel excuses, maar ja. Hier worden de balken afgeladen en voorzien van extra boorgaten ivm het stevig maken van de nivellering van de balken. Alle balken worden in stukken van 18 meter aan elkaar gemaakt op de brug. Als dan de hulptroepen komen kan meteen het laaste stuk gesloopt worden en ook gelegd. Plots blijkt het aggregaat te puffen en te roken. Na een inspectie blijkt er benzine ingedaan te zijn ipv diesel. Dit wordt snel opgelost door een jongen naar de benzinepomp te sturen om diesel te halen.

Om 12.00 uur komt de TV ploeg nog een keer langs voor een interview met Kees en daarna met mij en Jasper. Hiervan is een dvd gemaakt die we meegekregen hebben.

Met de tweede vracht komen de planken. Er wordt hard gewerkt om de 36 geplande meters te halen. Om 15.15 uur liggen ze erin. Er wordt met de dorpsoudsten overlegd om het laatste stuk van 18 meter ook nog te doen. Zij zeggen te blijven tot het af is, ook ivm het te verwachten weer. Er worden nog extra planken geregeld , die via het paadje van boven van de weg worden gelost.  Het is al donker als we noodgedwongen moeten stoppen. De planken worden allemaal breed uitgelegd en met 2 schroeven vast gezet. iedereen feliciteerd elkaar en staat te juichen

HET EINDE IS BEREIKT IN 6 DAGEN !!!!!

Om 18.30 rijden we met het gereedschap naar Klodi's huis en leggen overgebleven planken bij zijn huis neer. We eten bij Jasper om 20.30 uur. Daarna naar Limoz en onder de wol. Wat een lange dag. Van 5.00 tot 21.30 uur

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

25 okt 2012
 

Tegenslag

Tegenslag

25 okt 2012 21:10

Niet alles zit mee

Vandaag willen we weer 32 meter, net als gisteren. Het viel toch niet mee om meer meters te leggen. De verbindingen vragen meer tijd om passend te maken, evenals de nivellering tussen de verbinding, ivm het doorhangen van de brug. De generator is er mee gestopt. Eerst werd er teveel voltage afgegeven, waardoor de boormachines begonnen te knetteren en te stinken. Een boormachine heeft de geest gegeven. De motor van het aggregaat loopt nog wel, maar er wordt geen stroom geleverd. Er wordt een 'elektriek' man gebeld. Er blijkt een regelaar doorgebrand. Via Gjon wordt in allerijl rondgebeld voor een ander exemplaar. Na 3 uur regelen komt er een andere. Door deze tegenslag kon er niet geboord of geslepen worden. Er moest ook een stuk van het hekwerk weggeslepen worden om een plank op zijn plaats te leggen. We stoppen om 17.30 uur. Bij EKO wordt overleg gevoerd hoe we dit tijd verlies kunnen inhalen.

We besluiten om de vrachtwagen nu al te laden ipv morgenvroeg. Dan kan de chauffeur om 7.30 uur aan de andere kant van de brug zijn. Dat betekend om 5.00 uur opstaan en meteen naar de brug. Nadat de vrachtwagen is geladen gaan we naar Limoz om te douchen. Om 20.30 uur zitten we aan een heerlijke maaltijd. Na afloop direct naar bed.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

24 okt 2012
 

handig als je de taal kent

Vandaag zelfde tijd en plaats gestart. Opgestaan om 5.30 uur. We willen vandaag weer 32 meter leggen. Dat zal niet gemakkelijk gaan, omdat we een aansluiting moeten houden voor degene die over de brug komt. Ze kunnen nu niet meer uitwijken over het trapje. De brug hangt hier flink door, zodat de nivellering van de balken moeizaam verloopt. Hier zijn we veel tijd aan kwijt. Einde van de dag hebben we toch totaal 145 van de brug al klaar.

Het gereedschap hebben we met de aanhanger van Klodi op de brug gereden. Nu hoeven niet zover te sjouwen met alle spullen. Jasper vertrekt om 13.00 uur voor zijn werk. We hadden toen een probleem met de vertaling. Gelukkig bleek er een jongeman te zijn, die 10 jaar in London had gewoond. Via hem konden we toen uitleggen wat er moest gebeuren. Doordat er elke dag nieuwe mensen kwamen helpen moest dit meestal steeds opnieuw gebeuren. Als blijkt dat ze je niet begrijpen, door de taal, doet er ook bijna niemand iets uit zichzelf. Er zijn er maar weinig die uit zichzelf aanpakken. Gelukkig zijn er ook mannen die elke dag komen en wel van aanpakken weten. Maar doordat ze vee hebben, zijn ze nogal eens tussendoor weg. Om 16.00 uur zijn we met de meegebrachte balken en planken klaar. Op naar EKO. Na een inventarisatie blijken de korte draadbouten op te zijn. Gjon wordt op pad gestuurd en moet voor 2 dozen schroeven naar Gjirokaster rijden !!!In heel Tepelenë zijn die niet te krijgen... Ook worden nog weer extra beugels opgehaald, 80 stuks voor de laatste delen.

Steeds als er iemand gereedschap laat vallen, kunnen we dat nog weer ophalen van de bedding. Maar morgen zitten we boven de rivier....

Kees wil een zeil onder de brug hangen. Hij weet alleen nog niet hoe !

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

23 okt 2012
 

De ladder kan weg

Vroeg op 5.30 uur. We hebben 27 meter geladen. Om 7.30 uur zijn we aan de andere kant. Er zijn al mannen om te helpen. Bij Klodi eerst de gereedschappen opgehaald met een oude Benz en aanhanger. Om de auto te starten moet hij eerst en helling af rijden. Bij de brug wordt alles uitgeladen. We moeten al een flink stuk lopen voor we bij de nieuwe aansluiting zijn. De ene helft van de mannen draait de houtschroeven in de planken, samen met Kees . Jasper en ik gaan met de anderen de balken koppelen en bevestigen aan het nieuwe stuk. Ook worden de borghaken gemonteerd. Om 12.00 uur zijn we door de balken heen. Er wordt een ploegje volk geregeld om nog meer balken en planken te halen van het tehuis. Lopend vanaf de weg wordt deze partij naar beneden gesjouwd!

We hebben nu tot aan de ladder het nieuwe stuk erin gelegd. Deze ladder stond bij een pilaar van de brug, omdat het dek tot daar nog begaanbaar was. Hier klimmen de mensen door het gaas. Om 16.15 uur alle planken voorlopig vast ivm diefstal en dan het gereedschap naar Klodi brengen. Blijkt de accu van de auto van Kees leeg. De 'electriek' man wordt gebeld . Deze verschiijnt na ca 45 min. lopend met een accu vanaf Tepelene.

Vandaag TV journaal gekeken met een verslag van de brug, inclusief de interviews.

Vanavond zijn we uitgenodig door de prefekt voor een etentje in Mermalia. Wordt niet vroeg !!

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

22 okt 2012
 

slopen en bouwen

Om 5.15 opgestaan, want om 6.30 uur moet de truck worden geladen. Daarna naar de overkant. Het laaste stukje van de eerste overspanning is dan klaar. Na enig overleg wordt besloten om de balken in lengtes van 4 stukken voor te monteren. Er blijken af en toe gaten in de balken niet goed recht geboord. Dit is handiger vooraf te verhelpen dan boven de rivier. Om 8.30 uur komt de eerste hulp en de vrachtwagen gaat terug voor de tweede vracht hout.  Vandaag wordt er 36 meter gelegd. De planken moeten nog wel vaak afgekort worden om passend te maken. Eerst overal 2 schroeven per plank en dan later terug om alles te schroeven. Hierdoor hebben sneller een loopdek voor de aanvoer van het nieuwe stuk.

Vandaag kwam er weer een Tv ploeg voor een interview.

Tot donker doorgewerkt, ca 17.30 uur. Om 20.00 uur pas aan tafel. We zijn allebei goed moe. Zodra het kan gaan we slapen. Is toch al 21.30 uur.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

20 okt 2012
Week 42 2012
 

de eerste nieuwe planken

Start 7.00 uur bij 'Dora' om de balken op de vrachtwagen te laden. Want om 8.00 uur is de eerste hulp aanwezig aan de andere kant van de Vjosë. 40 balken=45 meter moet er mee en daarvoor heb je 80 planken nodig. Allemaal op de truck gaat niet. Dan maar 2 keer rijden. Een deel van de brug was zo slecht dat vrijwel direct kan worden begonnen met het leggen van de balken. Om 8.30 uur komt mijn boorploeg. Het gaat zo goed dat we om 10.00 uur al klaar zijn. We moeten wachten op de vrachtwagen, om deze te laden voor de tweede rit. Om 11.00 uur komt hij met een groepje jongens om te laden. Wij vetrekken daarom lopend naar de brug.

Rest van de dag geholpen met het leggen van de balken, en de haken voor de dragers gemonteerd. Tot 17.30 uur doorgewerkt. We stoppen omdat het donker wordt. Alle planken moeten ivm diefstal vastgezet worden. laaste 5 meter van het eerste stuk ligt nog open. dat betekend  45 meter klaar !!!

De gereedschappen worden bij een jonge boer opgeslagen bij zijn huis. Hij woont niet ver van de brug in het dorpje Fermë. Zijn naam is Klodi. Hele dag prachtig weer. Gelukkig wat minder warm. ca 22º. We eten bij restaurant 'de Vjosa', waar we Lumani Boni ontmoeten. De zoon van het eerste slaapadres van Kees.

Morgen werken we niet vanwege de zondag.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

19 okt 2012
 

boordag 3

Start om 7.00 bij, je raadt het al, EKO. Diverse bouten en platen voor de bevestiging worden klaargelegd voor de ploeg die komt uit Beçhist en Fermë. Weer zeer warm, ca 25ºC. Doorgewerkt tot 16.00 uur. Op twee stapels na is alles voorgeboord en geschilderd. De mannen vetrekken weer omdat ze nog moeten melken.  Jasper en Kees gaan morgen met het hout naar de brug, aan de andere kant van de rivier, om uit te vogelen hoe ze moeten beginnen. Er is veel hulp toegezegd. Ik blijf morgen nog met een ploegje van vier de laatste 2 stapels boren. Kees heeft bier en cola gehaald bij EKO en samen nemen we de dag van morgen door.

Om 17.00 bij Limoz douchen met koud water. De stroom was er af gedaan ivm een defecte lamp. Vandaag heeft Ava een kalkoen geslacht en bereid. Een heerlijke maaltijd. Op tijd weer naar bed, want morgen is de grote dag, dan beginnen we met de reparatie van de brug. 20.10.2012 is de grote dag. Het weer is steeds prachtig, en blijft de komende dagen ook zo. 

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

18 okt 2012
 

boordag 2

Om 6.00 uur opgestaan. Kees loopt al rond. Hij kon niet slapen. Om 7.00 uur bij EKO. We starten met het schilderen en boren  van de balken. De tweede houtstapel wordt aangebroken. Om 9.00 uur komt er een groepje mannen om te helpen. Zij gaan de loopplanken voorboren en de kopse einden schilderen. Sommige balken blijken te lang te zijn. Jasper regelt een cirkelzaag, maar dat werkt niet. Een van de mannen komt aanzetten met een kettingzaag. Werkt prima. Jasper gaat regelen dat de draadeinden, voor het vastzetten van de balken op de brug, worden gebogen in de juiste vorm. Hij krijgt het voor elkaar dat er 300 stuks gratis worden gebogen. We werken na een 'Molto'(gevulde croissant in snack verpakking) gewoon door zonder verdere lunch. Om 15.00 uur komt er een groep schooljeugd van ca 17 jaar aanzetten. Ze zijn door het schoolhoofd gecharterd om te helpen. Ze zijn echter drukker met hun telefoons dan dat er wat gebeurd. Een enkeling wil nog even wat doen, maar als de rest niets doet is het gauw afgelopen. Nou ja, leuk geprobeerd maar geen succes. De jeugd verschilt hier echt niet van Hollandse pubers.

Om 17.30 stoppen we omdat het donker wordt. We eten bij Jasper en nemen de volgende dag door. Ook praten we uitgebreid over de te volgen dagplanning en constructie.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

17 okt 2012
 

aan de slag op de eerste dag

Om 6.30 uur opgestaan en ontbijt met gebakken eieren. 7.00 uur verzamelen bij EKO, een tankstation met cafe, voor een cappucino met ' slag'. Samen met Kees, Gjon en Limoz gaan we naar 'Dora', het tehuis. Gereedschap verzameld uit de kelder. De eerste houtstapel losgemaakt en begonnen met het boren van de gaten voor de constructie. Jasper Otte kwam ook en heeft de hele dag geholpen met boren en schilderen. Ik heb de hele dag staan boren, 750 gaten. En morgen mag ik weer....Om 10.00ur kwam er nog een jongen bij, Eliar, die de hele dag heeft geschilderd.

Tussendoor kwam een tv ploeg van Top Channel opnamen maken voor een nieuws uitzending. Kees werd geinterviewd over het brugproject.

Het is warm met veel zon, ca 25° C. Ik loop een verbrande nek op. De prefect van Tepelene/Gjirokaster kwam kijken naar de start van het werk. Hij regelt voor morgen extra hulp. Ook kwam een schoolmeester langs, hij zou morgen wat jeugd sturen. Om 17.00 uur was alles van de eerste stapel balken geboord en geschilderd..(50%). Op tijd naar bed want morgen beginnen we weer om 6.30 uur.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

16 okt 2012
 

Op de boot

Op de boot

16 okt 2012 09:00

op de boot

Tot 6.30 uur geslapen. Het is zeer warm in onze hut. 24 graden. We hadden nog een uur kunnen blijven liggen, want de boot mag de haven niet in en moet voor de kust wachten. Om 9.30 uur gaan we aan land. Richting de grens met Albanië. Bij de douane bleken de uitvoerpapieren niet te kloppen. Als uitvoerland stond Italie vermeld en niet Griekenland. Officieel moet je dan terug. Na veel telefoontjes van een boze douaneambtenaar over zoveel hollandse onschuld, mogen we eindelijk na een half uur doorrijden. pff. Veel regen onderweg. We worden bij de grens opgehaald door Gjon. De afwerking bij de Albanese douane verloopt wonderlijk snel. Gjon is vooraf al bij de commandant geweest en heeft de situatie van de invoer van materialen, die we meebrengen en ook terug willen nemen naar huis, al uitgelegd. Hij heeft hiervoor vrije invoer gekregen. Nadat we aankomen bij het tehuis, maken we de aanhanger leeg. Hierna naar Limoz om te eten en te slapen.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

14 okt 2012
Week 42 2012
 

start de reis

Om 13.30 haalt Kees mij op . We gaan bij de loods de aanhanger aankoppelen. Hierna vertrekken we richting Ancona Italie. Onderweg in Duitsland hebben we veel regen. De hele nacht houdt dit aan. De reistijd is 23 uur, een gemiddelde snelheid van 68km/uur, voordat we aankomen in Ancona. Daar horen we dat er maar een boot vertrekt van de Minoan line om 14.00 uur. Tickets gekocht en lekker slapen in onze hut.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

13 okt 2012
 

koffers

koffers

13 okt 2012 16:14

Cheque

De koffers worden vandaag ingepakt. Papieren gecheckt. We hebben nog een dag te gaan en dan moet de reis beginnen. Een aparte tas met werkkleding, gereedschap, en voor ruim 3 weken kleren mee. Het weer is daar nu nog lekker. Bij ca 26 graden hoef je geen dikke trui. Thuis laten dus maar ? Scheelt weer kilotjes in de auto. Vanmiddag zijn we naar een bijeenkomst van de commissie van DABAR geweest en heeft Kees symbolisch een mooie cheque ontvangen. Weer een paar planken  'gelegd'. Nou ja, een paar ? Toch een cheque van  € 350. Vanavond vroeg gaan slapen, want morgen rijden we ineens door naar Ancona in Italie. Dat is ongeveer 23 uur rijden met zo'n zware aanhanger.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

12 okt 2012
 

Schroeven

Schroeven

12 okt 2012 14:24

Schroeven

Vandaag hebben we de aanhanger volgestouwd met dozen waarin de schroeven en moeren zijn verdeeld. Alles wordt zorgvuldig gewogen om niet boven het toegstane gewicht te komen. Dan met de aanhanger naar de weegbrug voor de exacte kilo's. Er kunnen nog een paar bananendozen bij en is alles vol.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

11 okt 2012
 

dag X-3

dag X-3

11 okt 2012 17:57

dag X-3

Gisteren de laatste partij bouten/plaatjes en moeren opgehaald uit Weseke, Dld. Vandaag komt er nog een partij bij vanuit Rijssen. We zijn dan compleet wat betreft het ijzerwerk. We kijken nog verder rond voor dopsleutel sets en boormachines. Alles is welkom.Bbeter een teveel dan te weinig. De douane papieren met de specificatie zijn opgestuurd naar Tepelenë, naar Gjon Dervishi.

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

10 okt 2012
 

Foto

Foto

10 okt 2012 23:13

foto

Deze foto geeft het zicht op de toestand van de brug. zie ook pagina 'Nieuws' . Op de achtergrond de muur van de burcht van Tepelenë

Geplaatst door Henk de Lange

Lees meer »

 

Voorbereiding

Voorbereiding

10 okt 2012 22:54

dag X-4

Na maanden van voorbereiding is de datum van vertrek gepland op zondag 14 oktober ca 13.00 uur. De gereedschappen zijn met de vrachtwagen meegegaan die 12 september geladen is. Nu worden in de aanhanger de bouten en moeren ingepakt met een gewicht van ca 800 kilo aan ijzer. Op dinsdag hopen we aan te komen in Albanië. Op de foto is de toestand van de brug goed te zien. Er wordt met smart uitgekeken naar onze komst.

Geplaatst door Henk de Lange

REISVERSLAG 14 OKTOBER 2012 TOT 3 NOVEMBER 2012

 

10 OKTOBER

Na maanden van voorbereiding is de datum van vertrek gepland op zondag 14 oktober ca 13.00 uur. De gereedschappen zijn met de vrachtwagen meegegaan die 12 september geladen is. Nu worden in de aanhanger de bouten en moeren ingepakt met een gewicht van ca. 800 kilo aan ijzer. Op dinsdag hopen we aan te komen in Albanië. Op de foto is de toestand van de brug goed te zien. Er wordt met smart uitgekeken naar onze komst.

11 OKTOBER 

Gisteren de laatste partij bouten/plaatjes en moeren opgehaald uit Weseke, Dld. Vandaag komt er nog een partij bij vanuit Rijssen. We zijn dan compleet wat betreft het ijzerwerk. We kijken nog verder rond voor dopsleutel sets en boormachines. Alles is welkom. Beter een teveel dan een te weinig. De douane papieren met de specificatie zijn opgestuurd naar Tepelenë, naar Gjon Dervishi.

12 OKTOBER 

Vandaag hebben we de aanhanger volgestouwd met dozen waarin de schroeven en moeren zijn verdeeld. Alles wordt zorgvuldig gewogen om niet boven het toegestane gewicht te komen. Dan met de aanhanger naar de weegbrug voor de exacte kilo's. Er kunnen nog een paar bananendozen bij en dan is alles vol.

13 OKTOBER 

De koffers worden vandaag ingepakt. Papieren gecheckt. We hebben nog een dag te gaan en dan moet de reis beginnen. Een aparte tas met werkkleding, gereedschap, en voor ruim 3 weken kleren mee. Het weer is daar nu nog lekker. Bij ca. 26 graden hoef je geen dikke trui. Thuis laten dus maar ? Scheelt weer kilotjes in de auto. Vanmiddag zijn we naar een bijeenkomst van de commissie van DABAR geweest en heeft Kees symbolisch een mooie cheque ontvangen. Weer een paar planken 'gelegd'. Nou ja, een paar ? Toch een cheque van € 350. Vanavond vroeg gaan slapen, want morgen rijden we ineens door naar Ancona in Italie. Dat is ongeveer 23 uur rijden met zo'n zware aanhanger.

14 OKTOBER 

Om 13.30 haalt Kees mij op. We gaan bij de loods de aanhanger aankoppelen. Hierna vertrekken we richting Ancona, Italie. Onderweg in Duitsland hebben we veel regen. De hele nacht houdt dit aan. De reistijd is 23 uur, een gemiddelde snelheid van 68km/uur, voordat we aankomen in Ancona. Daar horen we dat er maar een boot vertrekt, van de Minoan line om 14.00 uur. Tickets gekocht en lekker slapen in onze hut.

16 OKTOBER 

Tot 6.30 uur geslapen. Het is zeer warm in onze hut. 24 graden. We hadden nog een uur kunnen blijven liggen, want de boot mag de haven niet in en moet voor de kust wachten. Om 9.30 uur gaan we aan land. Richting de grens met Albanië. Bij de douane bleken de uitvoerpapieren niet te kloppen. Als uitvoerland stond Italie vermeld en niet Griekenland. Officieel moet je dan terug. Na veel telefoontjes van een boze douaneambtenaar over zoveel hollandse onschuld, mogen we eindelijk na ruim een half uur doorrijden. pff.

Veel regen onderweg. We worden bij de grens opgehaald door Gjon. De afwerking bij de Albanese douane verloopt wonderlijk snel. Gjon is vooraf al bij de commandant geweest en heeft de situatie van de invoer van materialen die we meebrengen en ook terug willen nemen naar huis, al uitgelegd. Hij heeft hiervoor vrije invoer gekregen. Nadat we aankomen bij het tehuis, maken we de aanhanger leeg. Hierna naar Limoz om te eten en te slapen. 

17 OKTOBER 

Om 6.30 uur opgestaan en ontbijt met gebakken eieren. 7.00 uur verzamelen bij EKO, een tankstation met cafe, voor een cappucino met 'slag'. Samen met Kees, Gjon en Limoz gaan we naar 'Dora', het tehuis. Gereedschap verzameld uit de kelder. De eerste houtstapel losgemaakt en begonnen met het boren van de gaten voor de constructie. Jasper Otte kwam ook en heeft de hele dag geholpen met boren en schilderen. Ik heb de hele dag staan boren, 750 gaten. En morgen mag ik weer....Om 10.00ur kwam er nog een jongen bij, Eliar, die de hele dag heeft geschilderd.

Tussendoor kwam een tv ploeg van Top Channel opnamen maken voor een nieuws uitzending. Kees werd geinterviewd over het brugproject.

Het is warm met veel zon, ca 25° C. Ik loop een verbrande nek op. De prefect van Tepelene/Gjirokaster kwam kijken naar de start van het werk. Hij regelt voor morgen extra hulp. Ook kwam een schoolmeester langs, hij zou morgen wat jeugd sturen. Om 17.00 uur was alles van de eerste stapel balken geboord en geschilderd..(50%). Op tijd naar bed want morgen beginnen we weer om 6.30 uur.

18 OKTOBER

 Om 6.00 uur opgestaan. Kees loopt al rond. Hij kon niet slapen. Om 7.00 uur bij EKO. We starten met het schilderen en boren  van de balken. De tweede houtstapel wordt aangebroken. Om 9.00 uur komt er een groepje mannen om te helpen. Zij gaan de loopplanken voorboren en de kopse einden schilderen. Sommige balken blijken te lang te zijn. Jasper regelt een cirkelzaag, maar dat werkt niet. Een van de mannen komt aanzetten met een kettingzaag. Werkt prima. Jasper gaat regelen dat de draadeinden, voor het vastzetten van de balken op de brug, worden gebogen in de juiste vorm. Hij krijgt het voor elkaar dat er 300 stuks gratis worden gebogen. We werken na een 'Molto'(gevulde croissant in snack verpakking) gewoon door zonder verdere lunch. Om 15.00 uur komt er een groep schooljeugd van ca. 17 jaar aanzetten. Ze zijn door het schoolhoofd gecharterd om te helpen. Ze zijn echter drukker met hun telefoons, dan dat er wat gebeurd. Een enkeling wil nog even wat doen, maar als de rest niets doet is het gauw afgelopen. Nou ja, leuk geprobeerd, maar geen succes. De jeugd verschilt hier echt niet van Hollandse pubers.

Om 17.30 stoppen we omdat het donker wordt. We eten bij Jasper en nemen de volgende dag door. Ook praten we uitgebreid over de te volgen dagplanning en constructie.

19 OKTOBER 

Start om 7.00 bij, je raadt het al, EKO. Diverse bouten en platen voor de bevestiging worden klaargelegd voor de ploeg die komt uit Beçhist en Fermë. Weer zeer warm, ca 25ºC. Doorgewerkt tot 16.00 uur. Op twee stapels na is alles voorgeboord en geschilderd. De mannen vetrekken weer omdat ze nog moeten melken.  Jasper en Kees gaan morgen met het hout naar de brug, aan de andere kant van de rivier, om uit te vogelen hoe ze moeten beginnen. Er is veel hulp toegezegd. Ik blijf morgen nog met een ploegje van vier de laatste 2 stapels boren. Kees heeft bier en cola gehaald bij EKO en samen nemen we de dag van morgen door.

Om 17.00 bij Limoz douchen met koud water, bbbrrr. De stroom was er af gedaan ivm een defecte lamp. Vandaag heeft Ava een kalkoen geslacht en bereid. Een heerlijke maaltijd. Op tijd weer naar bed, want morgen is de grote dag, dan beginnen we met de reparatie van de brug. 20.10.2012 is de grote dag. Het weer is steeds prachtig, en blijft de komende dagen ook zo. 

20 OKTOBER 

Start 7.00 uur bij 'Dora' om de balken op de vrachtwagen te laden. Want om 8.00 uur is de eerste hulp aanwezig aan de andere kant van de Vjosë. 40 balken=45 meter moet er mee en daarvoor heb je 80 planken nodig. Allemaal op de truck gaat niet. Dan maar 2 keer rijden. Een deel van de brug was zo slecht dat vrijwel direct kan worden begonnen met het leggen van de balken. Om 8.30 uur komt mijn boorploeg. Het gaat zo goed dat we om 10.00 uur al klaar zijn. We moeten wachten op de vrachtwagen, om deze te laden voor de tweede rit. Om 11.00 uur komt hij met een groepje jongens om te laden. Wij vetrekken daarom lopend naar de brug.

Rest van de dag geholpen met het leggen van de balken, en de haken voor de dragers gemonteerd. Tot 17.30 uur doorgewerkt. We stoppen omdat het donker wordt. Alle planken moeten, ivm diefstal, vastgezet worden. Laaste 5 meter van het eerste stuk ligt nog open. dat betekend 45 meter klaar !!!

De gereedschappen worden bij een jonge boer opgeslagen bij zijn huis. Hij woont niet ver van de brug in het dorpje Fermë. Zijn naam is Klodi. Hele dag prachtig weer. Gelukkig wat minder warm. ca 22º. We eten bij restaurant 'de Vjosa', waar we Lumani Boni ontmoeten. De zoon van het eerste slaapadres van Kees.

Morgen werken we niet vanwege de zondag.

22 OKTOBER 

Om 5.15 opgestaan, want om 6.30 uur moet de truck worden geladen. Daarna naar de overkant. Het laaste stukje van de eerste overspanning is dan klaar. Na enig overleg wordt besloten om de balken in lengtes van 4 stukken voor te monteren. Er blijken af en toe gaten in de balken niet goed recht geboord. Dit is handiger vooraf te verhelpen dan boven de rivier. Om 8.30 uur komt de eerste hulp en de vrachtwagen gaat terug voor de tweede vracht hout.  Vandaag wordt er 36 meter gelegd. De planken moeten nog wel vaak afgekort worden om passend te maken. Eerst overal 2 schroeven per plank en dan later terug om alles te schroeven. Hierdoor hebben sneller een loopdek voor de aanvoer van het nieuwe stuk.

Vandaag kwam er weer een Tv ploeg voor een interview.

Tot donker doorgewerkt, ca 17.30 uur. Om 20.00 uur pas aan tafel. We zijn allebei goed moe. Zodra het kan gaan we slapen. Is toch al 21.30 uur.

23 OKTOBER 

Vroeg op 5.30 uur. We hebben 27 meter geladen. Om 7.30 uur zijn we aan de andere kant. Er zijn al mannen om te helpen. Bij Klodi eerst de gereedschappen opgehaald met een oude Benz en aanhanger. Om de auto te starten moet hij eerst en helling af rijden. Bij de brug wordt alles uitgeladen. We moeten al een flink stuk lopen voor we bij de nieuwe aansluiting zijn. De ene helft van de mannen draait de houtschroeven in de planken, samen met Kees. Jasper en ik gaan met de anderen de balken koppelen en bevestigen aan het nieuwe stuk. Ook worden de borghaken gemonteerd. Om 12.00 uur zijn we door de balken heen. Er wordt een ploegje volk geregeld om nog meer balken en planken te halen van het tehuis. Lopend vanaf de weg wordt deze partij naar beneden gesjouwd!

We hebben nu tot aan de ladder het nieuwe stuk erin gelegd. Deze ladder stond bij een pilaar van de brug, omdat het dek tot daar nog begaanbaar was. Hier klimmen de mensen door het gaas. Om 16.15 uur alle planken voorlopig vast ivm diefstal en dan het gereedschap naar Klodi brengen. Blijkt de accu van de auto van Kees leeg. De 'electriek' man wordt gebeld . Deze verschiijnt na ca. 45 min. lopend met een accu vanaf Tepelene !!!!

Vandaag TV journaal gekeken met een verslag van de brug, inclusief de interviews.

Vanavond zijn we uitgenodig door de prefekt voor een etentje in Mermalija. Wordt niet vroeg !!!!

24 OKTOBER

 Vandaag zelfde tijd en plaats gestart. Opgestaan om 5.30 uur. We willen vandaag weer 32 meter leggen. Dat zal niet gemakkelijk gaan, omdat we een aansluiting moeten houden voor degene die over de brug komt. Ze kunnen nu niet meer uitwijken over het trapje. De brug hangt hier flink door, zodat de nivellering van de balken moeizaam verloopt. Hier zijn we veel tijd aan kwijt. Einde van de dag hebben we toch totaal 145 meter van de brug al klaar....

Het gereedschap hebben we met de aanhanger van Klodi op de brug gereden. Nu hoeven niet zover te sjouwen met alle spullen. Jasper vertrekt om 13.00 uur voor zijn werk. We hadden toen een probleem met de vertaling. Gelukkig bleek er een jongeman te zijn, die 10 jaar in London had gewoond. Via hem konden we toen uitleggen wat er moest gebeuren. Doordat er elke dag nieuwe mensen kwamen helpen moest er steeds opnieuw worden uitgelegd wat er gedaan moest worden en hoe. Als blijkt dat ze je niet begrijpen door de taal, doet er ook niemand iets uit zichzelf. Er zijn er maar weinig die uit zichzelf aanpakken. Gelukkig zijn er ook die elke dag komen en van aanpakken weten. Maar doordat ze vee hebben, zijn ze nogal eens tussendoor weg. Om 16.00 uur zijn we met de meegebrachte balken en planken klaar. Op naar EKO. Na een inventarisatie blijken de korte draadbouten op te zijn. Gjon wordt op pad gestuurd en moet voor 2 dozen schroeven naar Gjirokaster rijden !!! Ook worden nog weer extra beugels opgehaald, 80 stuks voor de laatste delen.

Steeds als er iemand gereedschap laat vallen, kunnen we dat nog weer ophalen van de bedding. Maar morgen zitten we boven de rivier....

Kees wil een zeil onder de brug hangen. Hij weet alleen nog niet hoe !

25 OKTOBER 

Vandaag willen we weer 32 meter, net als gisteren. Het viel toch niet mee om meer meters te leggen. De verbindingen vragen meer tijd om passend te maken, evenals de nivellering tussen de verbinding ivm het doorhangen van de brug. De generator is er mee gestopt. Eerst werd er teveel voltage(400V) afgegeven, waardoor de boormachines begonnen te knetteren en te stinken. Een boormachine heeft de geest gegeven. De motor van het aggregaat loopt nog wel, maar er wordt geen stroom geleverd. Er wordt een 'elektriek' man gebeld. Er blijkt een regelaar doorgebrand. Via Gjon wordt in allerijl rondgebeld voor een ander exemplaar. Na 2½ uur regelen komt er een andere. Door deze tegenslag kon er niet geboord of geslepen worden. Er moest ook een stuk van het hekwerk weggeslepen worden om een plank op zijn plaats te leggen. We stoppen om 17.30 uur. Bij EKO wordt overleg gevoerd hoe we dit tijd verlies kunnen inhalen.

We besluiten om de vrachtwagen nu al te laden ipv morgenvroeg. Dan kan de chauffeur om 7.30 uur aan de andere kant van de brug zijn. Dat betekend om 5.00 uur opstaan en meteen naar de brug. Zo gezegd, zo gedaan. De chauffeeur wordt gebeld en is accoord. Nadat de vrachtwagen is geladen gaan we naar Limoz om te douchen. Om 20.30 uur zitten we aan een heerlijke maaltijd. Na afloop direct naar bed.

26 OKTOBER 

Om 5.00 uur opstaan. Het is volgens het weerbericht de laatste mooie zonnige dag. Zaterdag wordt regen verwacht. En regen betekend hier ook echt regen. Dan valt het met bakken uit de lucht. Tegen 6.30 uur zijn we aan de andere kant van de rivier. Vrachtwagen is te laat. Hij komt pas om 7.00 uur. Veel excuses, maar ja! Hier worden de balken afgeladen en voorzien van extra boorgaten ivm het stevig maken van de nivellering van de balken. Alle balken worden in stukken van 18 meter aan elkaar gemaakt op de brug. Als dan de hulptroepen komen kan meteen het laaste stuk gesloopt worden en ook gelegd. Plots blijkt het aggregaat te puffen en te roken. Na een inspectie blijkt er benzine in gedaan te zijn ipv diesel. Dit wordt snel opgelost door een jongen naar de benzinepomp te sturen om diesel te halen.

Om 12.00 uur komt de TV ploeg nog een keer langs voor een interview met Kees en daarna met mij en Jasper. Hiervan is een dvd gemaakt die we meegekregen hebben.

Met de tweede vracht komen de planken. Er wordt hard gewerkt om de 36 geplande meters te halen. Om 15.15 uur liggen ze erin. Er wordt met de dorpsoudsten overlegd om het laatste stuk van 18 meter ook nog te doen. Zij zeggen te blijven tot het af is, ook ivm het te verwachten weer. Er worden nog extra planken geregeld, die via het paadje van boven van de weg worden gelost.  Het is al donker als we noodgedwongen moeten stoppen. De planken worden allemaal breed uitgelegd en met 2 schroeven vast gezet. iedereen feliciteerd elkaar en staat te juichen!!!!

HET EINDE IS BEREIKT IN 6 DAGEN !!!!!

Om 18.30 rijden we met het gereedschap naar Klodi's huis en leggen overgebleven planken bij zijn huis neer. We eten bij Jasper om 20.30 uur. Daarna naar Limoz en onder de wol. Wat een lange dag. Van 5.00 tot 21.30 uur.

27 OKTOBER 

Om 7.00 uur opgestaan. Het regent hard. Wij. Jasper, Kees en ik, gaan naar 'Dora' om materiaal te inventariseren en bij elkaar te zoeken. Er zijn nog 245 planken en 17 balken overgebleven. We zijn uitgegaan van de totale lengte, maar er zijn ook betonnen tussenstukken, hier is geen rekening mee gehouden. Deze krappe 4m3 probeert Gjon te verkopen aan een handelaar.

Om 11.30 uur komt de burgemeester van Beçisht praten bij EKO, over het belonen van de werkers. Wel of niet doen, ivm jalouzie? Blijkt een moeilijk verhaal. We besluiten Klodi een deel van de balken te geven, voor de opslag van gereedschap en het transport elke dag en voor de kosten van het gebruik van de motorzaag. Ook wordt besloten om zijbalkjes te plaatsen op de brug aan een kant. Deze zijn ter bescherming van de ezels, die bij het uitglijden anders vast komen te zitten in het gaas. Er wordt een meubelmaker geregeld die de balken voor ons zaagt uit een deel van de overgebleven planken van 15 cm breed. Door de burgemeester worden we uitgenodigd voor een bedankfeestje in een plaatselijk restaurant op donderdag a.s. om 13.00 uur, met de helpers van Beçisht, Fermë en Dammës.

Omdat het nog steeds regent, met af en toe een kwartiertje droog, gaan we om 13.00 uur naar het huis van Limoz. De afzuigkap doet niet meer goed. Kees en ik besluiten 'm van de kant te halen en eens grondig schoon te maken...We kunnen de motor niet testen omdat door de regen de stroom eraf is. Schijnt heel normaal te zijn tijdens de buien. Om 16.00 is er weer stroom. de afzuigkap wordt getest. Niets aan de hand totdat ik stand 3 gebruik. Veel rook en stank en dat was het ! We besluiten naar de winkel te gaan en eens te vragen wat een nieuwe kost. € 45.00 euro. oke doen we.

Om 18.00 uur eten bij Gjon thuis. Hier doen we navraag over een ev. terugreis via Dürres naar Triest in Italië. Daar horen we morgen meer van.

zondag 28 oktober 

Vandaag een rustdag. Blijken we ook wel nodig te hebben. Kees controleert de financiën. De tijd is verzet vannacht, maar daar hebben wij niet aan gedacht. We hadden om 11.30 uur afgsproken bij Jasper, waar we dus veel te vroeg aankwamen.

Gepraat over de cultuur en samenwerking met de Albanezen en over de familie thuis. Na 't eten de terugreis via Dürres nagezocht op internet. We kunnen er niets over vinden. Alleen annuleringen. We besluiten de chauffeur Eddy te raadplegen die de laatste keer in september onze vracht heeft opgehaald.

Om 16.00 uur heeft Jasper nog een bijeenkomst in evangelische kerk. Ook hier blijken veel mensen de tijd niet verzet te hebben. Ca. 20, overwegend jongelui, komen opdagen.

maandag 29 oktober 

Om 8.00 uur bij EKO met Gjon en Jasper  om de dag door te nemen. het regent nog steeds, zij het met langere tussenpozen droog. Er moet nog gereedschap opgeruimd worden. Om 8.20 uur belt Klodi. Er is paniek. Er blijkt door een stabilisatiekabel een drager afgebroken. Of we direkt kunnen komen bij de brug. Hij wacht daar op ons. Bij de brug wordt de situatie bekeken en een lasser geregeld die de boel kan repareren. Het weer knapt op. We besluiten het aggregaat en het gereedschap bij Klodi op te halen, om de laatste rij planken nog goed vast te maken, en de zijbalkjes te plaatsen. Jasper en ik lopen naar het huis van Klodi, waar alles wat we denken nodig te hebben op de aanhanger wordt geladen. De houtdraadbouten worden in de planken gemaakt. Gjon belt om te zeggen dat de planken doormidden gezaagd zijn en van bovenaf van de weg naar beneden gebracht moeten worden. Nadat ik twee keer naar boven ben geklommen om een stapeltje balkjes op te halen, heb ik veel respekt voor al die opatjes en omatjes die dagelijks die steile wand op moeten met hun melk en olijven. Wat een klim !!

Behalve  enkele flinke buien van een kwartier blijft het droog. We werken door totdat het om ca. 16.45 uur donker wordt. Zomertijd is voorbij !!! Krijg ik net op het laatst nog een draaiende boor in mijn broekspijp, waarbij een lapje vel meegaat. Met Gjon naar een 'dokter', die in een niet al te hygiënische omgeving de boel ontsmet en mij een tetanus spuit geeft. Vooraf even met Jasper gebeld of het allemaal, gezien de omstandigheden van het schuurtje, wel koosjer was.

dinsdag 30 oktober 

Om 8.15 bij EKO. Overleg wat er mee moet naar de brug aan materiaal en gereedschap. Omdat de weg aan de andere kant van de rivier onbegaanbaar is door de regen, voor een personen auto, moet alles naar beneden gedragen worden van de kant van Tepelenë.

We starten met het controleren van nog vast te zetten planken en ook waar de verbinding tussen de balken nog niet goed is aangedraaid. Er ontbeken nog korte houtdraadbouten. Ik ga ze afkorten met de haakse slijper. Er is vandaag weing hulp. Slechts drie mannen komen opdagen. De overloop tussen de betonstukken en de brug worden dicht gemaakt met stukken plank. De zijbalken worden vastgezet. Er blijken er nog een aantal tekort. Deze worden met de motorzaag doormidden gezaagd. Dat gaat helaas niet altijd even recht. Kees loopt terug naar de auto en controleert al lopend met een doos bouten in de hand, of er nog hier en daar schroeven ontbreken. Jasper en ik gaan alle materiaal op de vrachtwagen van Vigjo(de chauffeur) laden en halen het overige bij het huis van Klodi op. Op de heenweg heeft Vigjo de 17 balken opgehaald bij het tehuis ' Dora'. Deze geven we aan Klodi en Turi (zie laatste groepsfoto). Balken gelost bij Klodi en een bakje koffie gedronken. Een deel van mijn eigen gereedschap heb ik aan Klodi gegeven. Die mensen hebben amper een hamer! Terug langs de slechte weg van Fermë en Dragoth. We stoppen onderweg bij een restaurantje, waar ze volgens de chauffeur heerlijke yoghurt hebben. We krijgen een bord vol !! Heerlijk!!

Ondertussen staat Gjon te wachten bij het huis waar het aggregaat naar toe moet. Hij belt wel twee keer waar we blijven en waarom het zolang duurt. Tja de weg was zoooo slecht....daarom duurde het zolang !

De anderen staan bij het tehuis ook nog steeds te wachten. Het wordt al donker. Uiteraard zelfde antwoordt.... 

Gereedschap uitgeladen en eten bij Limoz. 

31 oktober 2012  

Om 8.30 naar 'Dora' om de aanhanger in te laden met de grote houten transportkisten met gereedschap. Brandweerkleding, wat in februari meegegaan is, wordt gesorteerd voor de brandweer in Gjirokaster. De accu van de auto staat weer leeg. Er wordt een Lavazho(autowasserette) gebeld , die met kabels de auto weer start. Ik rij achter hem aan, want hij gaat de auto van binnen en buiten schoonmaken.

Op tijd naar huis. bij Limoz bevestigen we de afzuigkap aan de muur. Er moeten een paar boutjes geregeld worden. Kees gaat met Limoz op pad . Na 3 winkeltjes treffen ze er eindelijk een die de gewenste boutjes en moeren heeft !!

Gegeten bij Jasper en Jenny. Heerlijke Zeeuwse hachee met gehaktballetjes

Het waait hard, maar het is niet meer zo koud als gisteren. Vannacht is er voor het eerst sneeuw gevallen op te toppen van de bergen.

1 november 2012  

Om 8.00 uur bij EKO. Er is vannacht wel 7 cm water gevallen. 70 mm in een nacht !! Het regent ook nu nog hard. Daarna naar het tehuis om kleren te verzamelen voor een helper op de brug. Deze man uit Fermë heeft maar 1 hand, maar werkte volop mee met sjouwen en timmeren. Deze man leeft met een depressieve vrouw in een klein huisje en is zeer arm. Als we alles bij elkaar hebben gezocht, zijn het 3 grote zakken vol. Jasper zorgt dat het discreet bezorgdt wordt ivm de niet aflatende jalouzie.

De vader van Wilma(een lerares van het tehuis) is ernstig ziek door maagkanker. Hij is stervende. Deze man heeft in 2008 de zinken uitloopgoten van de Westerkerk gemaakt. Voor de kinderen van jasper, Joas en Willemijn, wat kleding uitgezocht en naar Jasper gebracht.

We wilden net weggaan toen Marianne uit Gjirokaster langskwam. Zij was gebeld dat er dozen met kleren uit Borculo voor haar bij Lioz stonden. Zij zou pas over enkele uren komen, maar het water was zo hoog in Gjirokaster, dat ze het niet vertrouwd vondt om langer te wachten. Ze bleef ook niet voor een bakkie, want er was ook al een deel van de bergwand verzakt op de weg naar Tepelenë. Later op de dag horen wij dat het water de weg bij het meertje in Gjirokaster volledig geblokkeerd heeft. We nemen afscheid van Jenny en de kinderen, omdat we morgen vertrekken.

Om 13.00 uur moeten we bij het restaurant van Izet Dervishi zijn voor het afscheidsfeestje.

Het feestje is een geweldige ervaring. Er wordt volop gezongen en geproost. Iedereen houdt toespraakjes en brengt een toost uit. Kees, Jasper en ik doen er vrolijk aan mee. Je voelt je na zo'n week zwoegen verbonden met deze mensen. We hebben er wel 25 nieuwe vrienden bij !! Als we terugkomen moeten we beloven overal even wat te komen drinken (zal wel RAKI worden). Dat wordt wat ... We gaan om 15.30 uur hier weg. De rest blijft nog, want er wordt flink gedronken.

2 november

 Om 6.00 uur opgestaan en alles in de auto gepakt. Na een goed ontbijt en een hartelijk afscheid van de familie Limoz, krijg ik nog een kadootje van Silvi voor mijn dochter Rianne. Zij blijken met elkaar te chatten op facebook. Zodoende was het thuisfront actueel op de hoogte...

Na een laatste cappucino bij EKO, nemen we afscheid van Gjon en vertrekken we richtiing Mermalija. de weg is daar zo slecht dat het wel een uur extra reistijd opleverd.

Vlak voor Dürres wacht Bexhet op ons. Hij is de zoon van de buurman van Limoz en woont sinds enkele jaren in Dürres. Hij neemt ons mee naar het tehuis van Fabiola, waar wij in februari een keuken voor gekocht hadden. We krijgen een rondleiding en daarna een lunch in de stad.

Bexhet brengt ons om 13.00 uur naar de haven. Hier zal een 'kennis' van Gjon ons verder helpen met de tickets. Om 15.00 uur verschijnt deze Benny. Blijkt de boot om 17.00 uur te laden. Ons was gezegd dat de boot om 15.00 zou vertrekken...

Na een paspoortcontrole en een politie inspectie, moeten we bij de boot, een oude Griekse veerboot met Fillipijnse bemanning, wachten tot alle vrachtwagens met een RO/RO systeem geladen worden. Er gaan maar een paar complete trucks met chauffeur mee. Ondertussen zijn we twee uur verder !! Om 20.00 uur varen we eindelijk de haven uit. De reis duurt ca 24 uur.

We krijgen een maaltijd aan boord in de kantine van de crew. Zij eten telkens een half uur voor de pasagiers. van enig comfort is geen sprake. Er zijn slechts 6 kabines voor passagiers en 6 noodhutten voor de chauffeurs. De toiletbril is afgebroken en voor de douche ruimte ontbreekt een gordijn. Ook werken de kranen niet. Na een levendige conversatie met een Albanese chauffeur, die op weg is naar Enschede, zoeken we om 22.00 uur de hut op om te slapen

3 en 4 november 2012  

Om 7.15 uur opgestaan omdat het ontbijt en de lunch op en vaste tijden geserveerd wordt in de keuken. Omdat de douche ruimte qua hygiëne en afwerking te wensen over laat, volstaan we met een korte wasbeurt bij de wasbak in de hut. Het eten aan boord is prima verzorgd en smaakt ook uitstekend. Na enkele potjes Rummikub gespeeld te hebben en en rondje over een stukje dek van 20 m2, gaan we nog proberen wat te slapen. De boot arriveert in de haven van Triest om 21.00 uur. Wij moeten bij de kapitein onze paspoorten ophalen, die bij het inschepen ingenomen zijn. Een douane ambtenaar controleert alles voor ze teruggeven worden. Dan van de boot af. Stoppen bij een eerste controle met honden. Paspoort laten zien. Stoppen bij  een tweede controle, weer de aanhanger open en paspoorten laten zien.....Dan mogen we om ca 22.00 uur eindelijk de autostrada op. We hebben na aankomst in Triest nog een rit van ca. 17 uur voor de boeg. We willen dan ook aan een stuk doorrijden.

Op weg naar huis. We hopen om 16.00 uur thuis te zijn.

Hier worden we ontvangen door Fredriek met koffie en gebak, soep en vlees .